Marcați
Grabă pe final de sesiune
Comisia parlamentară Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-Media a examinat astăzi proiectul de lege privind Codul serviciilor media audiovizuale, care urmează a fi votat în lectură finală. Deputații PSRM au solicitat că acest subiect să fie exclus din ordinea de zi, deoarece lipsește expertiza internațională asupra proiectului. Pentru că reprezentanții majorității parlamentare au refuzat să dea curs acestei solicitări, socialiștii au părăsit ședința, în semn de protest.

Potrivit deputatului socialist Vlad Batrîncea, examinarea proiectului privind Codul serviciilor media audiovizuale trebuie să aibă loc în cadrul unei ședințe speciale a Parlamentului, după analiza expertizei internaționale. Deputatul a solicitat comisiei să i-a o pauză pentru a fi examinate materialele privind expertizarea proiectului de către structurile europene.

Președintele comisiei parlamentare de profil, Vladimir Hotineanu, a propus ca examinarea documentului să aibă loc la finalul ședinței, pentru ca deputații să poată citi rapoartele experților europeni. Deputatul PSRM a insistat însă ca documentul să nu fie votat în grabă.

În semn de protest față de atitudinea deputaților din majoritatea parlamentară, socialiștii au părăsit ședința comisiei. Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a declarat că guvernarea se grăbește să voteze acest document, pentru a monopoliza piața media.

”Este un proiect, care, de fapt, introduce cenzura și controlul asupra politicii redacționale și a mass-media din Moldova. Proiectul, care, de fapt, pune, practic, majoritatea televiziunilor, chiar și televiziunea publică, în situația când ei nu vor activa legal. Este un proiect, care introduce condiții și reguli draconice și care nu vor putea fi realizate, în afară doar de acele televiziuni care aparțin Partidului Democrat. De aceea, noi am fost împotrivă, în prima lectură. De aceea, am solicitat ca acest proiect să fie expertizat către Consiliul Europei și alți experți din străinătate”, a afirmat Batrâncea.

Codul serviciilor media audiovizuale a fost votat în prima lectură de către majoritatea parlamentară în luna aprilie a acestui an. Ultima ședință a parlamentului din actuala sesiune va avea loc vineri, 27 iulie.


NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).