Marcați
O NOUĂ ȘANSĂ PENTRU REUNIFICAREA ȚĂRII
În anul 2003, Republica Moldova a ratat o șansă unică de a soluționdiferendul transnistrean, iar astăzi conjunctura internațională îi oferă Chișinăului o nouă oportunitate pentru reunificarea țării. Declarația îi aparține președintelui Igor Dodon, care a fost rugat de jurnaliști să comenteze numirea lui Dmitri Kozak în funcția de reprezentant al președintelui rus pentru Republica Moldova. Șeful statului a anunțat că Dmitri Kozak va vizita țara noastră la toamnă și s-a arătat convins Republica Moldova este tot mai aproape de reunificare.
Dmitri Kozak este autorul planului cu aceeași denumire – ”Planul Kozak”, lansat în 2003, care presupunea federalizarea Republicii Moldova. Documentul avea scopul de a soluționa conflictul transnistrean și de a permite staționarea permanentă a trupelor ruse pe teritoriul țării. Igor Dodon spune că, astăzi, ”Planul Kozak” nu mai este actual și că diferendul transnistrean nu mai poate fi soluționat în baza unor modele propuse din afară.
”Eu cred că lucrurile s-au schimbat cu mult. S-au schimbat și în Republica Moldova, s-au schimbat și în regiune. De aceea, trebuie să spunem foarte sincer că noi nu putem să acceptăm un model elaborat de cineva din afara țării. Ceea ce ține de problema transnistreană, trebuie să fie un model elaborat la Chișinău, discutat și agreat cu Tiraspolul și, mai departe, propus în formatul 5+2 pentru negocieri”, a precizat șeful statului.
Igor Dodon consideră că nu va fi ușor de a împăca toate părțile, însă acest lucru nu este imposibil. Succesul va fi obținut atunci când vor fi respectate cele trei etape principale, punctează președintele.
”Trei etape. Prima, vizează un consens la Chișinău între instituțiile de stat și societate. Consens între președinte, Parlament, Guvern și societatea acceptă acest model. A doua etapă - discuțiile cu Tiraspolul. Dacă se acceptă, trecem de a doua etapă și a treia etapă - în formatul 5+2, ca să fie agreat acest model de către comunitatea internațională. Nu poate fi o soluție pentru diferendul transnistrean, care este elaborată de Rusia sau de Statele Unite, sau Uniunea Europeană. Doar o soluție care va fi discutată aici, pe intern”, a mai spus șeful statului.
În plus, președintele țării se arată convins că situația de pe arena internațională este favorabilă rezolvării politice a conflictului transnistrean și Moldova nu trebuie să rateze această șansă.
Potrivit lui Igor Dodon, la toamnă, Dmitri Kozak urmează să aibă prima sa vizită în Republica Moldova, în cadrul căreia va avea întrevederi cu reprezentanții conducerii de vârf a țării și cu membrii comisiei interguvernamentale moldo-ruse. Pe agendă vor figura subiecte ce țin de fortificarea relațiilor dintre cele două țări și planurile de soluționare a conflictului transnistrean.
NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).