Marcați
Noi inițiative ale candidatului PSRM la funcția de primar general
Publicarea tuturor deciziilor consiliului municipal și ale subdiviziunilor Primăriei, crearea unei arhive digitale, dar și implementarea unui centru unic de recepționare a petițiilor. Toate aceste acțiuni urmează a fi întreprinse de către candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban, pentru asigurarea transparenței în activitatea administrației publice locale. Mai mult, el promite că toate documentele normative ale primăriei și ale preturilor vor fi traduse și în limba rusă, care este limba comunicării interetnice în țara noastră.

Până la începutul lunii octombrie 2018, în Capitală vor fi create consilii de experți în diferite domenii. Ion Ceban a precizat că soluțiile pentru cele mai importante probleme ale orașului vor fi discutate cu societatea civilă.

”Toate transcrierile şedinţelor consiliului municipal, care se află la secretariat, vor fi publicate online, împreună cu arhivele video. Este foarte important ca fiecare cetăţean să poată urmări, pas cu pas, secundă cu secundă, orice acţiune, orice frază spusă de aleşii locali sau de funcţionari. Aceasta va descuraja abuzurile, ilegalităţile, protecţionismul, alte manifestări care, din păcate, se simt ca la ele acasă în Primăria Chişinău”, a menționat Ion Ceban.

În calitate de primar, Ion Ceban susține că va dispune ca toate documentele, inclusiv din arhiva Primăriei, să fie digitalizate într-o arhivă unică. Aceasta va fi disponibilă pe site-ul chisinau.md. Astfel, fiecare locuitor al Capitalei va putea consulta arhiva respectivă și va putea afla ce decizie şi în ce condiţii a fost adoptată. O altă măsură prevede crearea ghișeului unic pentru mai multe servicii prestate de subdiviziunile Primăriei.

”Cetăţeanul e nevoit să piardă luni sau chiar ani întregi pe coridoarele puterii locale, dar şi să plătească, în foarte multe cazuri, sume exorbitante, care, până la urmă, le asigură o viaţă de lux funcţionarilor. Pentru a elimina această situaţie anormală, ne propunem să inițiem crearea unui singur centru pentru furnizarea de servicii municipale, care va funcționa pe principiul ”ghişeului unic”. O persoană, care a depus o cerere la primărie sau la pretură, va putea să o urmărească în cadrul direcţiilor, precum și să monitorizeze executarea acesteia”, susține candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei.

Candidatul PSRM promite să asigure informarea corespunzătoare a tuturor categoriilor de cetățeni, iar în acest sens va dispune traducerea tuturor actelor în limba rusă și îmbunătățirea site-ului chisinau.md, care, va fi disponibil în limba de stat, în limba rusă și în limba engleză.

”Toate actele normative ale Primăriei și preturilor vor fi traduse în limba rusă, ca limbă oficială a comunicării interetnice. Asta este în conformitate cu legislația, care trebuie executată. În plus, administrațiile primăriei și preturilor vor fi obligate să furnizeze un răspuns în limba rusă, dacă solicitantul o va cere. De asemenea, am spus că cele mai importante informații despre oraș, proiecte urbane, oportunități de investiții, turism și alte domenii importante vor fi traduse în limba engleză”, a menționat socialistul.

Un alt proiect pe care Ion Ceban îl propune pentru asigurarea transparenţei în activitatea primăriei este implementarea sistemului ”Casa electronică”. Acesta le va oferi orășenilor informații despre locuințele lor.

”Prin acest sistem, fiecare locuitor va putea să afle informaţii despre lucrările de reparații, sistarea apei calde, a încălzirii. La rândul lor, asociațiile de locatari vor putea să utilizeze acest sistem pentru a coordona, a informa și a organiza întâlniri ale proprietarilor de locuințe. E o abordare nouă, dar care, pot să vă asigur, va genera eficienţă maximă”, spune Ion Ceban.

Ceban a mai adăugat că, la examinarea petițiilor, la Primărie va fi pusă în aplicare experiența proiectului petitia.md și platformei propunerilor pentru buget decide.md, lansate anterior la inițiativa Partidului Socialiștilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).