Marcați
Ion Ceban: Municipiul Chișinău, trebuie să devină un centru al unui sistem de aglomerație
Municipiul Chișinău, împreună cu localitățile din componența sa, trebuie să devină un centru al unui sistem de aglomerație. Pentru realizarea acestui obiectiv, este nevoie de un plan strategic de dezvoltare, care a lipsit în ultimii, cel puțin, 10 ani. De această părere este candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei, Ion Ceban. El susține că o viziunea strategică de dezvoltare a orașului a fost elaborată de reprezentanții PSRM și include un plan de acțiuni concrete pe termen lung, mediu și scurt.

Planul strategic de dezvoltare a Capitalei a fost anunțat de către Ion Ceban după ce Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiștilor l-a reconfirmat drept candidat pentru funcția de primar general.

”Decizia a fost adoptată de către Executivul partidului, unanim. Noi am mai vorbit despre această persoană. Domnul Ion Ceban este președintele celei mai mari fracțiuni în consiliul municipal, fracțiunea Partidului Socialiștilor. Cunoaște foarte bine toate problemele care sunt în municipiul Chișinău. Cunoaște foarte bine atât problemele sociale, cât și problemele comunale. Cunoaște foarte bine cum trebuie să fie soluționate aceste probleme, iar noi, echipa Partidului Socialiștilor, vom fi mereu alături, îi vom acorda tot suportul și în această campanie electorală, și pe viitor, după ce va deveni primar general de Chișinău”, a declarat Zinaida Greceanîi.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că necesitatea de a elabora o viziune de dezvoltare a municipiului pentru următorii 20 de ani s-a impus după aruncarea orașului în haos de către fostele administrații locale.

”Noi vedem și dezvoltarea întregii infrastructuri în acest sistem de aglomerare - drumuri, utilități, bazinele acvatice, teritoriile, spații verzi, zone rezidențiale, toate acestea vor fi examinate într-un singur complex. Aceasta, la rândul său, ne va permite să nu intervenim în structura urbanistică a clădirilor și edificiilor existente care au provocat deja mari daune orașului și cu care intenționăm să luptăm. Și aici intră și noi tipuri de transport. Nu ar trebui să ne fie frică de transformările serioase. Este nevoie de o cale ferată, care va lega suburbiile de centrul Chișinăului, precum și de o centură rutieră de ocolire a orașului. Tramvaiul accelerat. Este nevoie de tramvai accelerat, care va lega toate sectoarele Capitalei, toate masivele Capitalei”, a dmenționat Ion Ceban.

Viziunea lui Ion Ceban pentru următorii cinci ani asupra dezvoltării Chișinăului se bazează pe programe care vor fi incluse în noul Plan Urbanistic General. Programul de dezvoltare conține 16 direcții prioritare, inclusiv reconstrucția străzilor și trotuarelor, reabilitarea fondului locativ, parcări multietajate, reabilitarea râului Bîc și elaborarea unui program de colectare și prelucrare a deșeurilor.

”Vrem să vedem Chișinăul un oraș modern, confortabil pentru orășenii de toate vârstele. Iar dacă ne dorim acest lucru, nu trebuie să privim doar spre o groapă, care urmează a fi astupată sau reparată, dar trebuie să ne punem scopuri foarte impresionate pentru viitor și acest lucru anume ni-l dorim”, a mai spus candidatul PSRM pentru funcția de primar al Capitalei

Pentru primul an de activitate, Ion Ceban și-a trasat 10 acțiuni prioritare. Este vorba de elaborarea hărţii investiţionale, adoptarea în condiții transparente a bugetului pentru anul 2019 și reparația calitativă a drumurilor. De asemenea, urmează a fi amenajate 600 de curți de bloc, inclusiv cu 150 de terenuri de joacă și 150 de terenuri sportive. Nu va fi ignorată nici protecția socială a locuitorilor orașului. În acest sens, Ceban își propune implementarea cartelei sociale pentru deservirea nevoiașilor. Asta ar permite deservirea a aproximativ 150 de mii de oameni.

”Ferma noastră convingere este că oraşul merită şi poate fi salvat. Noi, chişinăuienii, merităm să trăim într-un oraş curat, iluminat, amenajat, dezvoltat, cu un înalt nivel de prosperitate. Acest lucru este posibil. Trebuie doar să îţi doreşti să schimbi lucrurile şi să ştii cum să o faci. Viziunea strategică prezentată în cadrul acestei conferinţe, dar și ceea ce vom face nemijlocit în anul acesta de activitate, este o dovadă că noi ştim care sunt problemele Chişinăului şi cum pot fi ele soluţionate, iar în acest an vom demonstra toate acestea și la modul practice”, susține Ion Ceban.

Ceban a mai anunțat că vede dezvoltarea Capitalei și prin implementarea platformelor digitale în activitatea Primăriei, implementarea ghişeului unic, a achiziţiilor publice electronice, dar și a circulaţiei electronice a documentelor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).