Marcați
Activitatea deputaților ar putea fi monitorizată de un comisar de etică
Deputații care vor manifesta un comportament ofensator la adresa colegilor riscă să fie lipsiți de îndemnizația pentru participarea la ședințele Parlamentului și de dreptul de a ține discursuri în plen. Aceste prevederi le conține un proiect de lege privind la codul de etică și de conduită al parlamentarilor. Documentul a fost spus astăzi dezbaterilor publice, în cadrul unei mese rotunde. La dezbateri au participat experți internaționali, reprezentanți ai societății civile și aleși ai poporului.

Proiectul de lege stabileşte principiile şi normele de conduită ale deputaţilor și impune o responsabilitate mai mare de comportament. De asemenea, le interzice aleșilor poporului să accepte cadouri sau favoruri, inclusiv pentru familiile lor.

"Când vorbim despre cod de etică și de conduită nu ne referim în mod special doar la unele regului de comportament de politețe. Vorbim în primul rând de reguli de etică care presupun și integritatea deputaților, vorbim despre evitarea conflictelor de interse, vorbim despre faptul când și cum trebuie să anunțe tot ceea ce înseamnă cadouri, angajamente, invitații", a menționat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

De asemenea, documentul interzice limbajul ofensator, atacurile la persoană sau gesturile obscene. O altă prevedere vizează instituirea funcției de comisar de etică. Aceasta va monitoriza activitatea deputaţilor.

"Comisarul de etică este un agent constatator care în urma autosesizării sau a sesizări a unor deputați sau a terțelor persoane, sau în urma unor investigații făcute de jurnaliști poate să se autosesizeze și să pregătească un raport în ceea ce prevede încălcarea eticii de conduită", a spus președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu.

Parlamentarii din opoziție consideră că, pentru asigurarea unui echilibru în Parlament, funcția de comisar de etică ar trebuie să le revină lor.

"Fracțiunea PSRM va susține acest proiect de lege, acest cod de etică. Vom avea unele amendamente, deoarece nu e clar cu funcția acestui comisar, cine va fi aceasta pentru că trebuie să fi o persoană echidistantă. De aceea persoana, dacă va fi aleasă din rândurile opoziției, eu cred că va fi mai credibilă", a menționat deputatul socialist Vladimir Țurcan.

Proiectul de lege va fi dezbătut în prima lectură, în plenul Parlamentului, peste două săptămâni.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).