Marcați
Noi proteste au fost organizate în Macedonia împotriva schimbării numelui fostului stat iugoslav
Mii de manifestanţi au participat la un protest oganizat la Skopje, duminică, scandând "noi suntem macedoneni", împotriva schimbării denumirii fostului stat iugoslav, pe care Atena o consideră o ameninţare teritorială la adresa sa, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Manifestanţii s-au adunat în piaţa princială a capitalei Skopje, lângă statuia conducătorului Alexandru cel Mare.

Evica Stojanova-Kamberova, unul dintre organizatorii evenimentului, au declarat că protestele au loc deoarece "întrebările privind numele, identitatea, constituţia şi limba, sunt probleme împotriva cărora trebuie adoptată o poziţie fermă".

Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO.

Manifestanţii au cerut premierului Zoran Zaev să anuleze discuţiile cu Grecia privind schimbarea numelui. Aceştia şi-au mai exprimat dorinţa pentru o rezoluţie a Naţiunilor Unite în urma căreia să fie recunoscută oficial denumirea de Macedonia.

Macedonia, care speră că problema va fi rezolvată înainte de summitul NATO care va avea loc în luna iulie la Bruxelles, a sugerat folosirea unui calificativ geografic pentru a diferenţia denumirea celor două teritorii.

MEDIAFAX
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).