Marcați
Moldova între Est și Vest
Moldova poate deveni o punte între Est și Vest, în contextul globalismului tot mai agresiv. Este opinia președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, exprimată într-un interviu pentru portalul de știri flux.md. În context, șeful statului a menționat că Moldova trebuie să promoveze tot mai intens o politică externă echilibrată și să-și consolideze capacitățile de protejare a economiei.

Președintele Igor Dodon a declarat că, deși este o țară mică, Moldova trebuie să evite condiția de ostatic al forțelor externe. El a precizat că scopul strategic al țării noastre este să apară pe agenda marilor puteri.

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova: în opinia mea, necesitatea unui compromis regional este evidentă şi va fi şi mai evidentă în timpul apropiat. Se vor finaliza alegerile în Federaţia Rusă. Eu sunt ferm convins că Federaţia Rusă şi Statele Unite vor căuta puncte comune în această regiune. Da, au o agendă comună în alte părţi ale lumii. Dar în această regiune vor avea nevoie de o agendă comună şi de o istorie de succes comună. Scopul meu, pe parcursul acestui an, a fost să explic acest lucru celor din Germania, din Federaţia Rusă, de la Bruxelles, din Statele Unite. Sincer să vă spun, sunt optimist că, după finalizarea tuturor proceselor electorale din acest an, la noi, în Rusia, în Statele Unite sunt alegerile intermediare în Congres. Sper că, după finalizarea acestor procese, anul 2019 va fi un an al compromisurilor, iar Moldova va fi pe agenda marilor puteri.

De asemenea, Igor Dodon a declarat că un pas important pentru consolidarea economică ar fi ca Moldova să urmeze exemplul Ungariei, care a consfinţit, prin referendum, dreptul exclusiv al cetăţeanului maghiar de a fi proprietar al terenurilor arabile.

Șeful statului a mai spus: uitaţi-vă la ceea ce s-a întâmplat în România, în alte state, care au avut o abordare foarte liberală în acest sens. Practic, terenurile agricole sunt, în mare parte, proprietatea cetăţenilor străini sau a corporaţiilor străine, care nu au tot timpul interesul să dezvolte agricultura. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în Bulgaria. În Bulgaria, cel puţin, jumătate din producţia autohtonă, după ce a devenit membră a UE şi a liberalizat totul, practic, a falimentat. De aceea, în acest sens, Ungaria este un exemplu viu, un exemplu bun. Evident, în Republica Moldova, acest lucru trebuie restricţionat. Pentru că, la moment, prin diferite instrumente, se ajunge la aceea că totuşi cetăţenii străini intră în posesia terenurilor agricole a menționat Igor Dodon.

Șeful statului a reiterat că Republica Moldova poate supravieţui doar dacă va avea relaţii bune și cu Estul, şi cu Vestul. Igor Dodon a precizat că primul pas în consolidarea unui stat prietenos, dar patriotic este dorinţă politică a conducerii şi voinţa societăţii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).