Marcați
Guvernul Filip se laudă cu succesele obținute în cei doi ani de activitate
Guvernul Filip a împlinit, în 20 ianuarie, doi ani de când a fost învestit la miez de noapte. Cu acest prilej, șeful cabinetului de miniștri a prezentat un bilanț al activității, în care s-a lăudat că a reușit să stăvilească infracționalitatea, a îmbunătățit situația social-economică și a stabilit relații de prietenie cu vecinii. Experții în economie îl contrazic însă şi spun că reformele despre care vorbeşte Pavel Filip nu au adus nicio schimbare. Dimpotrivă, oamenii o duc tot mai greu, iar investitorii străini ocolesc Republica Moldova, consideră deputatul Vladimir Golovatiuc.

În cadrul conferinţei de presă, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că, în ultimii doi ani, volumul investițiilor străine a crescut.

”Am crescut în acelaşi timp atractivitatea Zonelor Economice Libere, iar anul trecut am fost martori cu toţii la lansarea unor noi proiecte ale investitorilor străini, care înseamnă în total peste 100 de milioane de dolari şi locuri de muncă”, a menționat Premierul Pavel Filip.

Datele prezentate de premier nu reflectă însă adevărata situație din economie, susține deputatul socialist, Vladimir Golovatiuc.

”Pentru nouă luni ale anului trecut, datele Băncii Naţionale, balanţa de plăţi, arată că investiţiile reale au fost de doar 22 de milioane de dolari. În anul 2015, această cifră era de 31 de milioane. Adică suntem în minus. Suntem în scădere absolută, adică în dolari şi raportat la volumul economiei. Dacă îmi amintesc de nouă luni ale anului 2008, era vorba de 320 de milioane de dolari. Vă imaginaţi, 320 de milioane şi 20 de milioane? Mai puţin de 16 ori! Raportat la mărimea economiei - de 20 de ori mai puţin. Eu nu pot să confirm cu nicio cifră ceea despre ce vorbeşte prim-ministrul Pavel Filip. Investiţiile nu vin în Republica Moldova”, menționează Vladimir Golovatiuc.

O altă realizare a Guvernului este creșterea salariului mediu pe economie, susţine premierul Pavel Filip.

”Datorită unor astfel de majorări, dar şi, în general, rezultatelor pozitive pe plan economic, salariu mediu pe economie a crescut, în doi ani, cu peste 30 la sută, de la 4.665 de lei, în 2016, la 6.150 de lei, prognozat pentru anul acesta”, a menționat Filip.

Creșterea salariului mediu pe economie se explică prin evoluțiile din sistemul financiar-bancar și domeniul IT. De asemenea, salariile au fost majorate pentru judecători şi unii funcţionari de stat. Tocmai aceste majorări au determinat creșterea mediei, a explicat Vladimir Golovatiuc. El a precizat că mai mult de 70 la sută dintre cetăţeni au venituri sub salariul mediu pe economie.

”Creșterea salariului, de multe ori, nu reușește să ţină pasul cu majorarea valorii minimului de existență. Minimul de existenţă creşte mai mult decât mărimea salariului. Adică această majorare nu contribuie la creșterea bunăstării oamenilor și nici nu compensează creșterea prețurilor. Pe oameni îi interesează ce pot ei să cumpere cu acest salariu. Eu vă spun că, cu acest salariu, ei pot să cumpere cu 10% mai puține fructe decât înainte de a veni Guvernul Filip la putere, cu 16 la sută mai puține legume şi pot plăti cu 30 la sută mai puţine servicii medicale”, susține Golovatiuc.

Potrivit celui mai recent studiu sociologic, realizat de Asociația Sociologilor şi Demografilor din Moldova, peste 68 la sută dintre cetățeni dezaprobă reformele implementate de Guvernul condus de Pavel Filip. În special, oamenii sunt nemulțumiţi de reformele din domeniul economic şi de cel din domeniul pensiilor. Studiul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie 2018, pe un eşantion de 1.783 de oameni din 91 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4 la sută.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).