Marcați
Președintele țării rămâne lider la capitolul încrederii cetățenilor în politicieni
O confirmă rezultatele unui nou studiu, realizat de Asociația Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Potrivit datelor cercetării, în șeful statului are încredere aproape 53 la sută din populație. Sondajul a mai arătat că, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, peste 50 la sută dintre alegătorii decişi ar vota pentru Partidul Socialiştilor.

Datele cercetării sociologice au arătat că preşedintele Igor Dodon se bucură de încrederea a aproape 53 la sută dintre cetăţeni. El este urmat, la mare distanţă, de Maia Sandu, în care au încredere puțin peste 19 la sută dintre moldoveni, şi de Pavel Filip, cu un nivel al încrederii de sub cinci la sută.

Cât priveşte forma de guvernare din Republica Moldova, mai mult de jumătate dintre cetăţeni pledează pentru republică prezidențială. De două ori mai puţin sau 26,5 la sută consideră că cea mai bună formă de guvernare este republica parlamentară. Sociologii spun că oamenii văd în republica prezidențială o șansă unică de a scăpa de haos, de oligarhi și de corupție. La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, pentru care partid ați vota?”, cei mai mulți au răspuns în favoarea PSRM.
Pentru Partidul Socialiştilor ar vota peste 50 la sută dintre alegătorii decişi. Pentru Partidul "Acțiune şi Solidaritate" și-ar da voturile 24 la sută dintre cetățeni, iar pentru Partidului Democrat - peste 10 la sută.

Studiul a fost realizat în perioada 2-18 ianuarie 2018, pe un eşantion de 1.783 de oameni din 91 de localităţi. Marja de eroare este de 2,4 la sută.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).