Marcați
Bogdan Țîrdea: Aderarea la NATO va sărăci Moldova
Acest proces presupune majorarea cheltuielilor pentru apărare, din contul celor pentru sănătate și educație. Atenționarea vine din partea deputatului socialist Bogdan Țîrdea, care a calculat că, raportat la produsul intern brut pentru 2017, țara noastră va trebui să aloce pentru activități militare 2 miliarde 732 de milioane de lei.

Potrivit politologului Bogdan Țîrdea, în 2017, Albania a cheltuit pentru apărare 152 de milioane de dolari. La rândul său, Bulgaria a alocat 821 de milioane de dolari, iar Grecia, care se află în prag de faliment - peste 4,5 miliarde de dolari. Toate aceste țări sunt membre NATO și aceeași soartă o așteaptă și pe Moldova, dacă va adera la această structură politico-militară, atenționează parlamentarul Bogdan Țîrdea.

”Dacă vom adera la NATO, 2% din PIB vor însemna aproximativ 160 de milioane de dolari, adică aproape 2,8 miliarde de lei - doar pentru apărare! Este mai mult decât cheltuim pentru medicină - fondul asigurărilor medicale obligatorii pentru 2018 este de 2 miliarde 728 de milioane de lei. Este de trei ori mai mult decât subvențiile pentru agricultură - aproape 900 de milioane de lei, în 2017. Și aproape de 50 de ori mai mult decât cheltuim pentru reparația instituțiilor de învățământ – 57,8 milioane de lei, în 2018”, precizează Țîrdea.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).