Marcați
Tânăra care a născut în toaleta Institutului Mamei și Copilului a depus plângere
Tânăra care a născut în toaleta Institutului Mamei și Copilului, în urma unui avort medicamentos recomandat în a 21-a săptămână de sarcină, a depus plângere la Procuratura Generală privind modul și calitatea asistenței medicale acordate și efectele fizice și psihologice ale acestor fapte. Informația este comunicată de către Asociația Promo-LEX, care s-a angajat să ofere asistență juridică gratuită tinerei în procedurile judiciare care urmează.

În context, Promo-LEX se declară îngrijorată de întorsătura pe care a luat-o cazul în mediul online, prin utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, fiind vizată atât tânăra, cât și mai multe femei care au împărtășit public experiențe similare. Totodată, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali.

„Acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX.

Promo-LEX îndeamnă femeile care au trecut prin experiențe similare să sesizeze autoritățile competente, transmite IPN.

Tânăra pe care o reprezintă Promo-LEX acuză personalul medical de indiferență și spune că a fost lăsată să nască singură în urma unui avort medicamentos recomandat din cauza malformațiilor congenitale descoperite la făt. O anchetă ministerială pe acest caz s-a lăsat cu sancționare a șase angajați ai Institutului Mamei și Copilului. S-a decis eliberarea din funcție a șefului Secției ginecologie, a moașei principale și a asistentei medicale care a fost în tură. Sancțiune sub formă de mustrare i-a fost aplicată medicului de gardă, dar și directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical. Directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, i-a fost aplicată sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

IPN
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).