Marcați
Șase angajați ai IMC au fost sancționați în cazul tinerei care a născut în toaletă
Șase angajați ai Institutului Mamei și Copilului (IMC) au fost sancționați ca urmare a încălcărilor constatate în cazul femeii care a născut în toaleta maternității. Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul instituției, Sergiu Gladun, în cadrul unei conferințe de presă. Măsurile au fost aplicate după ce o comisie a ministerului de profil a desfășurat o anchetă internă.

În urma recomandărilor comisiei, s-a decis eliberarea din funcție a șefului Secției ginecologie, a moașei principale și a asistentei medicale care a fost în tura din 13-14 decembrie. Sancțiune sub formă de mustrare i-a fost aplicată medicului de gardă, dar și directorului Centrului Perinatal și vicedirectorului medical al IMC. De asemenea, directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, i-a fost aplicată sancțiune disciplinară sub formă de avertisment.

Iurie Dondiuc, președintele comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în domeniul obstetricii și ginecologiei, susține că în procesul examinării documentației medicale disponibile, precum și în urma discuțiilor cu personalul medical implicat în acordarea asistenței medicale pacientei, comisia instituită de minister a constatat existența unei comunicări defectuoase între personalul medical și pacient, dar și lipsa acordării consilierii psihologice pacientei.

Comisia a mai depistat încălcarea conduitei medicale, care a fost manifestată prin neglijență, ignoranță, brutalitate și abateri de la normele de etică și deontologie medicală. Totodată, medicii au greșit atunci când i-au indicat pacientei procurarea medicamentului din farmacie, în contextul în care instituția dispunea de preparatele necesare, inclusiv în secție.

Secretarul general de stat Boris Gîlca susține că acest caz a dat o palmă puternică întregului sistem de sănătate din Moldova. „Trebuie să constatat că, pe lângă medicii profesioniști și dedicați profesiei, avem medici care pur întâmplător au îmbrăcat halatul alb și care au deviat de la jurământul lui Hippocrate. Problema nu este în sistem, dar în factorul uman, pentru a schimba sistemul trebuie să schimbăm oamenii”, a spus Boris Gîlca.

Potrivit secretarului general de stat, ministerul va iniția consultări în vederea instituirii unei structuri instituționale de etică și deontologie medicală independentă, care va investiga cazurile în interiorul profesiei, cazurile de malpraxis și derogare de la bunul simț, cazurile de ignoranță, lipsă de compasiune, cazurile de comunicare proastă cu pacienții. Structura va putea stabili pedepse interne, sancționări disciplinare sau contravenționale, inclusiv pana la ridicarea dreptului de a profesa.

Cazul a ajuns public după ce tânăra a scris despre momentele prin care a trecut pe o rețea de socializare. Tânăra acuză medicii și asistentele medicale de indiferență și spune că a fost lăsată în chinuri 23 de ore să nască în toaleta instituției în urma unui avort medicamentos recomandat în a 21-a săptămână de sarcină din cauza unor malformații congenitale la făt.

IPN
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).