Marcați
În 2018 Moldova va găzdui Conferința Comitetului de transplant de organe de pe lângă CoE
În pofida tuturor dificultăților semnalate, începând cu cele logistice și terminând cu cele financiare, în 2017 s-a reușit menținerea la nivelul anilor precedenți a numărului transplanturilor efectuate, atât de la donatorii vii, cât și de la cei cadaverici, iar pe unele segmente s-au înregistrat și creșteri.

Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” informează că, până în decembrie, au fost efectuate 18 transplanturi renale, 17 de la donatori cadaverici în moarte cerebrală și unul de la un pacient viu. Tot în cadrul Spitalului Clinic Republican au fost realizate 12 transplanturi hepatice, unul de la donator viu, iar restul donatorilor au fost în moarte cerebrală. Pentru prima dată în cadrul instituției, echipa medicală a Secției chirurgie hepatobiliopancreatică a realizat chirurgia hepatică pediatrică oncologică, fiind operați trei copii.

Agenția de Transplant și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că în 2017 s-a mărit numărul operațiilor de transplant de cornee, în comparație cu 2016. Consiliul Europei a decis ca Republica Moldova să fie țara gazdă în anul 2018 pentru desfășurarea celei de-a XXI-a Conferințe a Comitetului de transplant de organe (CD-P-TO) de pe lângă Consiliul Europei și a celei de-a 19 ediții a Zilei Europene a Donării de Organe, cu genericul: „Speranță pentru viață.

O altă realizare evidențiată pe segmentul transplanturilor este dotarea laboratorului imunologic al Spitalului Clinic Republican cu materiale necesare pentru testarea histocompatibilității după HLA. Asta a permis aprecierea mai exactă a compatibilității dintre donator și primitor, astfel reducând-se riscul respingerilor și al complicațiilor posibile. De asemenea, au fost create comisii lunare pentru supravegherea persoanelor aflate pe lista de așteptare pentru transplantul renal.

„Astfel s-a reușit sistematizarea și reînnoirea datelor pe care le posedă echipa de transplant despre potențialii primitori, fapt care, în combinație cu conlucrarea cu centrele de dializă, a permis reducerea cazurilor când pacienții ratează transplantul din cauza problemelor nedepistate la timp”, precizează conducerea Spitalul Clinic Republican.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).