Marcați
Mii de susţinători ai lui Mihail Saakaşvili au protestat în centrul Kievului împotriva preşedintelui ucrainean
Câteva mii de persoane au protestat, duminică, în centrul capitalei ucrainene Kiev împotriva arestării fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, un lider marcant al opoziţiei ucrainene, şi au cerut suspendarea preşedintelui Petro Poroşenko, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Protestatarii au strigat "Ruşine" şi "Suspendare" pe măsură ce se îndreptat spre Piaţa Maidan, scena protestelor proeuropene din 2013-2014 care au dus la înlăturarea preşedintelui susţinut de Rusia şi la instalarea unei noi conduceri care promitea să elimine corupţia.

Participanţii la manifestaţie au aruncat cu bulgări de zăpadă către ferestrele sediului companiei de dulciuri Roshen, deţinută de către preşedintele ucrainean.

"Mai mulţi oameni caută schimbarea. Este mult mai dificil când Mihail nu este alături de noi. Ne amintim cuvintele lui: <<Când mă vor prinde, continuaţi în ciuda tuturor, pentru că Ucraina doreşte schimbări, Ucraina trebuie să devină o ţară mai bună>>. Autorităţile au depăşit o linie roşie. Nu puteţi trimite adversarii politici la închisoare", a spus soţia lui Saakaşvili, Sandra Roelofs, prezentă la proteste.

Mihail Saakaşvili a intrat, sâmbătă, în greva foamei în semn de protest după ce a fost arestat în Ucraina, fiind acuzat că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat cu sprijinul Rusiei.

Procurorul general Yuri Luţenko a susţinut că deţine dovezi că Saakaşvili ar fi primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean, care are legături cu Rusia, pentru a finanţa protestele anticorupţie din Ucraina.

În 2016, Saakaşvili şi-a dat demisia din funcţia de guvernator al regiunii Odesa, şi l-a acuzat pe Petro Poroşenko de corupţie, în timp ce Preşedinţia de la Kiev speculează că acesta încearcă să obţină înlăturarea de la putere a lui Poroşenko.

MEDIAFAX
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).