Marcați
Proiecte de legi, aprobate în grabă și netransparent de Guvern
Proiectul Legii fondurilor asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018 şi cel al Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate de către Guvern în grabă, netransparent și nu sunt argumentate financiar. De această părere sunt deputații din opoziția socialistă, care au atenționat că majorarea veniturilor celor două bugete este bazată strict pe creșterea prețurilor, și nu pe dezvoltarea economică.

Potrivit proiectului Legii fondurilor asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018, aprobat marţi de Guvern, veniturile vor crește cu aproape două miliarde de lei. Ministrul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale, Stela Grigoraş, nu a explicat însă pe ce se bazează creșterea veniturilor.

”Prezentul proiect propune estimarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018 la suma de 19 miliarde 247 de milioane 518 mii lei, cu o creştere de un miliard 733 de milioane 754 de mii de lei în raport cu veniturile aprobate pentru anul 2017”, a declarat Stela Grigoraș.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco a declarat că veniturile bugetului asigurărilor sociale vor creşte din contul inflaţiei din 2018.

”Cel mai straniu este că, atunci când ministrul prezintă asemenea proiecte de lege, ele trebuie să fie argumentate. Ministrul trebuie să spună de unde vor fi veniturile, cum se va majora bugetul asigurărilor sociale cu 8%? Bugetul se va majora nu pentru că Guvernul câștigă mai mulți bani. Este vorba de inflație, de creșterea prețurilor şi evident că bugetul va crește. De ce atrag atenția asupra acestor cifre? Deoarece şi anul trecut, şi în 2015, de fiecare dată, contabilii, cei care elaborau bugetele, prognozau anumite cifre şi, de fiecare dată, bugetele nu erau executate, din cauză că nu ajungeau bani”, a menționat Vladimir Odnostalco.

La rândul lor, cheltuielile bugetului asigurărilor sociale au fost aprobate la nivelul de peste 19 miliarde 247 de milioane de lei. În context, Vladimir Odnostalco a menționat că și la acest capitol, autoritățile operează cu o majorare iluzorie.

”Nu corespund sumele alocate pentru anumite programe cu numărul beneficiarilor acestora. Să luăm, de exemplu, persoanele cu dizabilități. Pentru acestea este alocată o sumă mare mare de 6,7 la sută, comparativ cu anul trecut. În același timp, crește enorm și numărul persoanelor cu dizabilități. Logica este următoarea. Această categorie de persoane va primi mai puțini bani, deși se ni se declară că aceste plăți vor creşte”, a mai spus Odnostalco.

Odnostalco a menționat că ambele proiecte de lege au fost aprobate fără o dezbatere prealabilă în societate.

”Acest proiect a fost aprobat în mare taină. De ce se întâmplă acest lucru? Ce nu este în regulă cu acest buget? Ce se va micşora? Noi ştim că, anul trecut, a fost micșorat fondul de susținere a populației, cu 115 milioane de lei. A fost micșorată suma pentru investițiile capitale, pentru construcția spitalelor. Au fost micșorate sumele alocate pentru profilaxia populației şi alte programe ale statului, care necesită a fi dezvoltate. Guvernul trebuie să investească în programe. La noi, Guvernul nu investește însă aceşti bani”, a declarat Vladimir Odnostalco.

Ambele proiecte de lege urmează a fi examinate de către Parlament.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).