Marcați
Datoriile sectorului energetic vor fi incluse în tariful pentru încălzire și gaz
Datoriile sectorului energetic, formate din anii precedenți, vor fi incluse în tariful pentru încălzire și gaz. Această prevedere face parte din Acordul semnat dintre Guvern și Fondul Monetar Internațional, a declarat deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, în cadrul emisiunii ”Главный вопрос” de la NTV Moldova. La rândul său, un alt invitat, expertul IDIS ”Viitorul” Victor Parlicov, a menționat că această decizie contravine principiului autonomiei instituționale a Agenției Pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit lui Victor Parlicov, deciziile ANRE din 2015, de majorare a tarifelor pentru resursele energetice, în urma devalorizării leului, au determinat acumularea noilor datorii în sector.

Victor Parlicov a declarat că, ”cetățeanul deja simte aceste schimbări, deoarece în actualele tarife deja au fost incluse devierile financiare. În general, FMI nici nu trebuia să se implice în acest domeniu. Nici Ministerul Economiei. Adică era exclusiv o prerogativă a Agenției pentru Reglementare în Energetică”.


Deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc a menționat că, spre deosebire de alte prevederi din Acordul cu FMI, Guvernul le va îndeplini pe cele ce vizează majorări de tarife.

Vladimir Golovatiu a mai spus că: ”cu regret, Guvernul nu implementează unele acțiuni și legi bune, însă în acest caz acest acord va fi îndeplinit, care a fost semnat între FMI și Ministerul Economiei, privind includerea în tarif a unui element aparte pentru plata datoriilor vechi sau cum le mai numesc ei - devieri financiare ”.

De asemenea, Victor Parlicov a explicat că cetățenii ar trebui să plătească acum mai puțin pentru gazul natural, însă ANRE nu se grăbește să micșoreze tariful.
Precedenta scumpire a gazului a avut loc în noiembrie 2015. De atunci, acest tip de combustibil este cu 15 la sută mai scump și costă 6,55 lei pentru un metru cub, la un consum lunar de până la 30 de metri cubi. În cazul unui consum mai mare, tariful este de 6,83 lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).