Marcați
Moldova a exportat anul curent o cantitate record de mere
Anunțul a fost făcut de Președintele Igor Dodon pe rețelele de socializare.

În cadrul vizitei sale de lucru în nordul țării, Igor Dodon a acceptat invitația de a vizita Compania ”Bucuria Saturn” din satul Rudi, raionul Soroca.

Compania respectivă dispune de o livadă cu suprafața de 1100 ha, dintre care circa 300 ha sunt plantați cu meri, iar restul terenului agricol este cultivat cu grîu, orz, floarea soarelui, mazăre și soia. Întreprinderea are un depozit frigorific cu o capacitate de aproximativ 1500 tone și o linie modernă de ambalare. Toată producția este de cea mai înaltă calitate, fiind exportată exclusiv pe piața Federației Ruse.

Șeful statului a menționat că după înțelegerile pe care le-a avut cu omologul său din Federația Rusă, Vladimir Putin, exporturile pe piața Rusiei a produselor tradiționale moldovenești au crescut substanțial în ultimele zece luni ale anului curent. Acest lucru se atestă cu referire la marea majoritate a categoriilor de mărfuri, fructe, legume, vinuri etc.

”Astfel, doar în primele zece luni ale anului curent am exportat în Federația Rusă o cantitate record de mere în cei 26 de ani de independență – 187,3 mii tone. Cifra precedentă anuală record s-a înregistrat în anul 2011, și a constituit 184 mii de tone. Se atestă o creștere masivă a exportului pe piața Federației Ruse și a strugurilor de masă, prunelor, caiselor, piersicilor, ceea ce constituie aproximativ 70% din totalul de export. Pînă în prezent, au fost deja exportate: struguri - 30 mii tone, prune, caise, piersici – 51 mii tone. Simultan, o creștere de 10 ori a înregistrat exportul legumelor - aproximativ 9 mii tone, pe cînd în UE - doar ceva mai mult de 700 tone. Exportul producției vinicole este, de asemenea, într-o continuă creștere.”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit lui Igor Dodon, datele prezentate vin să confirme încă o dată că Moldova trebuie să aibă relații foarte bune cu partenerul strategic Federația Rusă, care este principala piață de desfacere pentru produsele noastre moldovenești, iar acest fapt ne permite să creăm acasă mii de locuri noi de lucru.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).