Marcați
Oamenii cu deficiențe de auz, vor beneficia de aparate auditive, la insistența socialiștilor
378 de aparate auditive au fost cumpărate de către autoritățile municipiului Chișinău, la insistența aleșilor socialiști, și urmează a fi repartizate oamenilor beneficiarilor. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu. Deși decizia a fost aprobată de către Consiliul municipal Chişinău încă în vara acestui an, dispozitivele nu au ajuns la beneficiari. În context, consilierii PSRM îl acuză pe Mihai Moldovanu de tergiversarea procesului, dar şi de gestionarea incorectă a banilor alocați.

Pentru achiziția aparatelor auditive, termometrelor şi tensiometrelor cu sonorizare, din bugetul municipal au fost alocate cinci milioane de lei. Pentru aceste achiziții, Direcţia Sănătate a cheltuit două milioane de lei. Restul banilor au fost utilizați în alte scopuri, a precizat Mihai Moldovanu.

”După evaluarea ofertelor, la 15 septembrie, a fost încheiat contractul cu agentul economic, în vederea achiziției aparatelor auditive. 378 de aparate. Suma totală, cu acordul adițional - 551 mii 195 lei şi a audiometrelor, suma 170 de mii de lei. Referitor la protezarea oculară, la 19 iunie a fost încheiat contractul cu Institutul Oncologic, pentru servicii de protezare oculară. Suma contractului - 181 de mii 800 de lei. Deja la servicii de protezare oculară au fost referiți 23 de persoane din 37 incluse în listă de așteptare”, a declarat Mihai Moldovanu.

Consilierul PSRM, Eugenia Ceban, a precizat că, în ultimii 10 ani, niciodată nu au fost făcute astfel de achiziții pentru persoanele cu deficiențe de vedere şi auz.

”Am propus ca să fie alocate cinci milioane de lei, pentru a procura aparate auditive şi tonometre sonorizate, termometre sonorizate, bastoane speciale pentru cei cu deficiențe de văz şi proteze oculare. Niciodată, în 10 ani, de când Chirtoacă este la guvernare cu echipa sa liberală, nu a procurat absolut nimic, măcar un termometru sonorizat. Nu este, nicăieri, nicio zebră, marcaj pentru aceste persoane, nu sunt semafoare şuierătoare. Acești beneficiari au fost lăsaţi în voia sorții”, a menționat Eugenia Ceban.

Eugenia Ceban a mai declarat că va solicita explicații de la şeful Direcției Sănătate privind utilizarea celorlalte trei milioane de lei, alocate în scopul achiziției de servicii pentru persoanele cu deficiențe de auz şi de vedere din municipiu.

”De la cei mai chinuiţi, Moldovanu a luat trei milioane de lei. De la cei la care trebuia să cumpere aparatele auditive, proteze oculare şi le duce la "Sfânta Treime", spitalul numărul trei. Vă imaginaţi, trei milioane să faci economie, pe seama persoanelor cu deficienţe de văz, care niciodată nu şi-au văzut copilul, soţul, soţia. Şi aici, Moldovanu a găsit atâta cruzime faţă de aceşti beneficiari”, a mai adăugat Eugenia Ceban.

În municipiul Chişinău sunt luați în evidenţă 4.811 oameni cu deficienţe de auz şi 850 de persoane cu deficienţe de văz.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).