Marcați
Guvernul a căzut în capcana propriului optimism exacerbat
Așa au calificat deputați socialiști proiectul de modificare a bugetului de stat pentru acest an, elaborat de Ministerul Finanțelor și votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Economiștii atenționează că, deși documentul prevede majorarea veniturilor și cheltuielilor, asta nu are la bază o creștere economică, ci majorarea poverii fiscale și datoriei interne.

Potrivit proiectului de modificare a bugetului de stat, veniturile urmează să fie majorate cu peste 541 de milioane de lei, iar cheltuielile - cu mai mult de 416 milioane de lei. Respectiv, veniturile vor ajunge 33 de miliarde 766 de milioane de lei, iar cheltuielile - la 37 de miliarde 797 de milioane de lei. Economistul Vladimir Golovatiuc, deputat PSRM, a precizat că Guvernul a recurs la rectificarea bugetară, deoarece a ratat miliarde de lei din finanțarea externă. Asta deși, înainte de aprobarea principalei legi economice a țării, socialiștii au atenționat, încă în 2016, că aceasta este prea optimistă și se bazează, în proporție de aproape o treime, pe bani de peste hotare. Acum, inevitabilul s-a produs și banii nu au mai ajuns în țară.

”Motivul este unul banal - nu au ajuns creditele externe, finanțarea externă. Din creditele externe - minus două miliarde 431 de milioane de lei, iar din fondurile nerambursabile - minus un miliard 853 de milioane de lei. În total, nu au fost obținute patru miliarde 300 de milioane”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc.

Totuși, bugetul de stat este rectificat în direcția majorării. Vladimir Golovatiuc a explicat că, parțial, acest paradox este explicat prin micșorarea de către autorități a sumelor pentru recreditare - cu un miliard și 400 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, bugetul va primi mai puțin, respectiv, va oferi mai puțin economiei. De asemenea, veniturile cresc din contul majorării datoriei de stat interne. Adică statul va împrumuta de pe piața internă banii pe care i-a ratat de la finanțatorii externi. Cel mai grav însă este că statul stoarce mediul de afaceri, prin taxe și amenzi excesive.

”Deficitul format în urma ratării finanțării externe este compensat din contul impozitelor. Plus două miliarde 150 de milioane. De asemenea, amenzi, sancțiuni și alte venituri, în sumă de 350 de milioane. Poate că din această cauză se închid companiile noastre, din cauză că povara fiscală și administrativă este atât de exagerată”, a menționat Golovatiuc.

Potrivit statisticilor oficiale, în prima jumătate a acestui an, numărul întreprinderilor noi, înregistrate la Camera Înregistrării de Stat, a ajuns la 3.192. De cealaltă parte, numărul întreprinderilor lichidate a fost mai mare, și a ajuns la 4.166. Acesta este cel mai mare indicator din ultimii șapte ani și a crescut cu aproape 86 la sută, față de perioada similară a anului trecut.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).