Marcați
Locuitorii Capitalei, ar putea rămâne fără compensații
Mai mulți locuitori ai Capitalei nu pot solicita compensații pentru căldură, dar și pentru alte servicii de întreținere. Anunțul a fost făcut de către consilierii municipali socialiști, în urma recepționării petițiilor de la oameni. Funcționarii de la Primărie au confirmat că procesul de primire a cererilor de la beneficiari întârzie și decurge anevoios, după ce întreprinderile de gestionare a fondului locativ au intrat în faliment. Aleșii PSRM consideră însă că acordarea acestor ajutoare este compromisă la indicația primarului suspendat, Dorin Chirtoacă.

Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul municipal Chișinău susține că, până acum, au fost recepționate doar 2.700 de cereri pentru compensații, din numărul total de 33 de mii.

”Noi primim tot mai multe semnale, domnule viceprimar, că preturile de sector şi ÎMGFl-urile, aşa-numitele JEK-uri, nu primesc de la oameni documentele, pentru a da acea compensație, pentru perioada rece a anului. Şi acestea sunt persoanele care sunt cele mai vulnerabile, din punct de vedere social. Ieri, mai mulţi jurnalişti îmi spun că au văzut că se solicită 11 documente confirmative, inclusiv de la fisc. Adică trimiteţi o băbuţă la fisc, ca să aducă documente şi acesta vrea încă să încaseaze 3% pentru faptul că recepţionează aceste documente. Unde s-a mai văzut una ca aceasta? Aceştia trebuie fugăriţi cu bâtca”,a declarat președintele fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban.

La rândul său, șeful Direcției Locativ-Comunală și Amenajare a anunțat că, între timp, problema a fost soluționată.

”Am vorbit cu Eni, directorul de la ”Termoelectrica”. Patru administratori au dat, de fapt, indicație imediat şi au început a acumula. Un administrator, care gestionează întreprinderea 9, 8, 11, 10 şi 12, s-a reţinut, ca, ulterior, vineri seara, eu am vorbit cu dânsul, ne-au dat garanţie că şi ei vor lucra. Ieri, era o problemă. Azi-dimineață, am vorbit personal cu dânsul. El a dat indicaţii la fiecare director la cinci întreprinderi. La moment, probleme cu acumulările de cereri nu este”, a menționat șeful Direcției Locativ-Comunală și Amenajare, Petru Gontea.

Aleșii locali au solicitat rapoarte săptămânale privind procesul de colectare a cererilor. Consilierul socialist Eugenia Ceban a precizat că responsabilii de acest proces urmau să prevadă o soluție viabilă, deoarece se cunoștea de mai bine de an că întreprinderile din fondul locativ sunt în faliment.

”Săptămânal, domnule Gontea, solicităm, toată fracțiunea Partidului Socialiștilor, în scris, să ne prezentați pe fiecare sector din municipiul Chișinău, câte pachete de documente s-au primit săptămânal, inclusiv total. Ca noi să știm, primarii și cei care trebuiesc să-și reînnoiască cererea. Și nu este clar de ce la pachetul de documente se solicită 11 documente și nu este clar de care, fiindcă este scris clar ce trebuie să aducă fiecare beneficiar, nu cum vrea fiecare administrator”, susține Eugenia Ceban.

Președintele fracțiunii PSRM i-a solicitat Direcției Locativ-Comunală să prezinte, la următoarea ședință a consiliului municipal, modificări la regulamentul privind acordarea compensațiilor, pentru a simplifica procedura de acordare a acestui ajutor. Mai mult, Ion Ceban consideră că procesul este blocat intenționat de către primarul suspendat Dorin Chirtoacă și a propus ca această împuternicire să-i revină Direcției Generale Asistență Socială.

”Cu acest lucru ar trebui să se ocupe Direcţia Generală Asistență Socială, şi nu SEL-urile, şi nu trebuie să fie plătite pentru asta şi nu trebuie oamenii trimişi să aducă pachete de documente. Pentru că noi considerăm că este un boicot intenţionat, deci un impediment intenţionat creat de către administraţie şi cetăţeanul care stă acasă. Atât în cazul grădiniţelor, cât şi în cazul serviciilor comunal-locative”, a declarat Ion Ceban.

Locuitorii Capitalei cu venituri mai mici de 3.000 de lei pentru o persoană pot obține, din 15 octombrie, compensații pentru agentul termic, dar și pentru alte servicii. Este vorba de transportarea deșeurilor menajere solide și de plata diferenței dintre datele indicate de contorul de apă caldă de la intrare în bloc și din apartamente.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).