Marcați
Președintele către cetățeni: Forma prezidențiala de guvernare e unica șansă de viitor a Republicii Moldova
Președintele Igor Dodon a făcut un apel către populație, în care anunță despre demararea acțiunilor, la scară națională, în susținerea formei prezidențiale de guvernământ. Șeful statului argumentează că ultima decizie a Curții Constituționale a încheiat procesul de uzurpare a puterii în stat, iar soarta țării a ajuns pe mâine unei majorități parlamentare, care s-a discreditat definitiv și demult nu mai reprezintă interesele poporului. Potrivit lui Igor Dodon, în situația în care țara a ajuns să fie îngenuncheată, singura soluție este trecerea la un stat prezidențial, în care șeful statului să facă regulă în toate instituțiile publice și să răspundă în fața poporului pentru acțiunile întreprinse.

În apelul său, Igor Dodon menționează că trecerea la alegerea președintelui țării direct de către popor a fost o primă victorie în lupta politică împotriva actualului sistem oligarhic. Această victorie i-a speriat pe guvernanții, care au folosit Parlamentul și Curtea Constituțională pentru a-i reduce șefului statului din atribuții.

”Guvernarea a făcut tot posibilul, pentru a diminua din atribuțiile șefului statului, chiar dacă logica lucrurilor spune că, după revenirea la alegerea directă a președintelui de către popor, din contra, prerogativele ar trebui sporite. În 2017, am asistat la numeroase acțiuni împotriva președintelui, de la cele legate de preluarea instituțiilor subordonate, tentativele permanente de limitare în drepturi, până la cea de ieri: Suspendarea din funcție a șefului statului, pentru numirea în funcție a ministrului Apărării, utilizând, la propriu, Curtea Constituțională și făcând un pas spre uzurparea deplină a puterii în stat. Încălcând, în cel mai grosolan mod, Constituția Republicii Moldova, creând un precedent, în premieră, pentru țară, toată componența Curții Constituționale s-a discreditat definitiv, iar acțiunile acestor judecători trebuie analizate minuțios, prin prisma legii. Ei au încercat să oblige șeful statului să le facă jocul meschin, îndreptat împotriva țării și instituțiilor statului. Afirm, o dată în plus, cu toată responsabilitatea, că, în calitate de șef al statului, nu voi ceda!”, se menționează în apelul președintelui.

Atacurile din partea guvernării au fost combinate cu lovituri și din partea opoziției proeuropene. În pofida acestei agresiuni continue, șeful statului menționează că nu doar a rezistat războiului informațional, ci a și obținut rezultate pozitive.

”În această perioadă, Președinția a blocat numeroase derapaje și legi cu caracter antipopular ale guvernării, a reanimat relațiile tradiționale de prietenie și cooperare cu partenerii din Est, a ameliorat situația exporturilor în Federația Rusă. De asemenea, au fost soluționate probleme ale cetățenilor care muncesc în Rusia, a fost restabilită autoritatea Președinției și încrederea oamenilor în această instituție”, a amintit Igor Dodon, în apelul către cetățeni

În situația în care puterea și opoziția proeuropeană fac totul pentru discreditarea și pentru limitarea în acțiuni a președintelui țării și ținând cont de faptul că situația social-politică degradează alarmant, iar forma parlamentară de guvernare și-a epuizat potențialul, demonstrând că nu poate furniza instrumentarul necesar pentru relansarea și dezvoltarea armonioasă a țării, singura soluție este trecerea la regimul prezidențial, susține șeful statului.

”Pentru Moldova, nu există altă soluție, decât trecerea la o formă de guvernare prezidențială, cât mai rapid. Timp de peste 26 de ani, în Republica Moldova s-au tot făcut experimente politice. Cu ce s-au soldat acestea, am văzut cu toții. De aceea, vă îndemn să conștientizăm importanța momentului prin care trecem și să luăm decizia ce se impune. Timpul experimentelor a trecut. A venit timpul să ne luăm soarta în mâini și să ne construim singuri viața pe care o merităm cu toții. Forma prezidențiala de guvernare e singura șansă de viitor a Republicii Moldova și vom valorifica această șansă împreună!”, a conchis președintele țării, în apelul său către populație.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).