Marcați
Crește numărul de îmbolnăviri cu viroze
Numărul locuitorilor Capitalei, afectați de viroze, a crescut cu 70 la sută, în ultima săptămână. Cei mai mulți dintre pacienți sunt copii. În aceste condiții, medicii atenționează ca părinții să nu-i lase la școală, ci să urmeze cu strictețe tratamentul recomandat de specialiști.

În ultima săptămână, în Capitală au fost înregistrate aproximativ 4.700 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii sau cu aproximativ 2.000 mai mult în comparație cu săptămâna trecută. Informația a fost prezentată de către șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu.

”În ultima perioadă, numărul infecțiilor respiratorii acute este în creștere. Atât la maturi, cât și la copii. O parte din ei, în special copiii, sunt internați și în spital”, a declarat șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu.

Medicii atenționează populația că schimbările bruște ale temperaturii, care se produc în această perioadă, favorizează răspândirea virozelor. În cazul apariției primelor simptome de infecției respiratorii, bolnavul trebuie să apeleze la medic, atenționează infecționistul de la Spitalul Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Diana Vlad.

”Se manifestă infecțiile respiratorii acute prin starea de rău general, creșterea temperaturii corpului, nas înfundat, tuse, strănut, lăcrimare. Deci la apariția primelor simptome ne adresăm după ajutor medical. Se apreciază la nivel de medic de familie formele grave cu complicații sau când copiii au fond premorbid nefavorabil, se indică spitalizarea. Formele ușoare, medii de boală se tratează ambulator, sub supravegherea medicului de familie. Pentru a ne proteja de infecțiile respiratorii acute, cel mai important este spălatul pe mâini. El este important atât pentru infecțiile cu transmitere aerogenă, cât și pentru infecțiile cu transmitere intestinală. Evitarea locurilor aglomerate, izolarea persoanelor bolnave de persoanele sănătoase”, a menționat Diana Vlad, medic infecționist la Spitalul Municipal de Boli Contagioase de Copii.

În această perioadă a început procesul de vaccinare antigripală. Mihai Moldovanu a precizat că Centru Municipal de Sănătate Publică a beneficiat de 33.600 de doze de vaccin.

”Sunt incluse în acest proces larg de vaccinare mai multe categorii de cetățeni. În primul rând, lucrătorii medicali, lucrătorii din cadrul serviciului de sănătate publică, lucrătorii din instituțiile sociale, aziluri pentru bătrâni, internate pentru copii, dar și copii și bătrâni cu boli cronice, care persistă riscul unor complicații în urma gripei”, a mai spus Mihai Moldovanu.

Potrivit specialiștilor, în următoarele săptămâni ar putea fi înregistrată o creștere bruscă a cazurilor de infecții respiratorii acute, din cauza temperaturilor în scădere.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).