Marcați
Aprobarea bugetului municipal pentru anul 2018, întîrzie
Direcția Finanțe a Capitalei întârzie să prezinte informațiile privind executarea bugetului municipal pentru prima jumătate a acestui an. Aleșii locali avertizează că se încearcă, din nou, tărăgănarea procesului bugetar, care va determina întârzierea aprobării bugetului pentru anul 2018.

Consilierul socialist Petru Burduja a declarat că a solicitat informații privind executarea bugetului pentru prima jumătate a acestui an încă în luna iulie, însă nu a primit răspuns. Asta în condițiile în care Direcția Finanțe trebuia să prezinte deja și proiectul de executare a bugetului pentru primele nouă luni ale anului.

”Avem diferite informații din teritoriu, de la instituțiile de învățământ, de la instituțiile medicale și de la alte instituții, referitor la faptul că au fost alocați bani, dar, de fapt, niciun bănuț nu a fost distribuit pentru aceste instituții și a fost modificată destinația acestor mijloace bănești. Atrag atenția că deja și luna septembrie a expirat când, conform legislației în vigoare, este necesar ca și execuția pe nouă luni să fie examinată de către consiliul municipal și aprobată. Ar fi bine ca acest lucru să fie pragmatic, dinamic, ca, în cele din urmă, să nu admitem divergențe mari, în special, în ceea ce ține de deficitul bugetar”, a declarat consilierul PSRM în CMC, Petru Burduja.

Șefa Direcției Finanțe a Capitalei, Valentina Văzdăuțan, nu a răspuns la telefon, pentru a oferi explicații în acest sens. Anterior, ea a precizat că șefii direcțiilor și întreprinderilor municipale întârzie să prezinte rapoartele financiare. Alesul socialist Petru Burduja a făcut un apel către membrii societății civile și orășeni, să participe activ la formarea bugetului pentru anul viitor. În cadrul campaniei ”Indică TU prioritățile pentru bugetul pentru anul următor”, fracțiunea municipală a socialiștilor a lansat și site-ul ”decide.md”, unde locuitorii Capitalei pot expedia propuneri de proiecte pentru dezvoltarea orașului.

”Această pagină web a fost lansată recent, în luna septembrie, și este un imbold pentru cetățeni, de a participa activ în dezvoltarea orașului, dezvoltarea anumitor proiecte, asupra cărora poate municipalitatea nu atrage atenția. Mai mult ca atât, vreau să atrag atenție deosebită la faptul că, la formarea bugetului, o treime, dacă ar fi să precizăm, este un miliard și 200 de milioane de lei, aproape, sunt din impozitele persoanelor fizice. Odată ce la formare bugetului participă activ persoanele fizice, de ce chișinăuienii nu ar participa activ și la cheltuirea acestor mijloace, în interesul orășenilor. Eu cred că numai împreună, consolidat, vom reuși să dăm un aspect frumos acestui oraș”, a menționat Petru Burduja.

La inițiativa consilierilor din fracțiunea PSRM, miercuri, 18 octombrie, la ora 11:00, va avea loc și prima rundă de dezbateri publice privind proiectul bugetului pentru anul 2018.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).