Marcați
Aspirațiile președintelui moldovean de a obține statut de observator pentru țara noastră în cadrul UEEA, apreciate de Vladimir Putin
Liderii țărilor care fac parte din Uniunea Eurasiatică i-au dat indicații Comisiei Economice Eurasiatice să elaboreze un regulament cu privire la țările cu statut de observator în cadrul acestei organizații. Anunțul a fost făcut de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a precizat că se va acorda o atenție sporită interacțiunii cu statele CSI, care încă nu fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică. Putin a mai spus că un interes deosebit a fost manifestat față de aspirațiile președintelui moldovean, Igor Dodon, de a obține statut de observator pentru țara noastră.

După ședința Consiliului Economic Eurasiatic, Vladimir Putin a ieșit în fața presei ca să anunțe bilanțul discuțiilor. Printre înțelegerile asupra cărora s-a convenit este și decizia de a elabora un regulament pentru țările care obțin statut de observator în cadrul Uniunii. Asta după ce mai multe țări și-au exprimat interesul în acest sens. Prima care a depus cererea a fost Republica Moldova. Iată de ce, președintele Igor Dodon a obținut încrederea și sprijinul liderilor Uniunii Eurasiatice. Acesta a fost invitat chiar să participe la ședința celor cinci lideri ai Uniunii, a informat Vladimir Putin.

”La ședința UEE participă, în calitate de oaspete, și președintele Moldovei, Igor Dodon. Subliniez că toate statele Uniunii sprijină aspirațiile lui de stabilire a unei interacțiuni mai strânse dintre UEE și Moldova”, a declarat Vladimir Putin.

Liderul de la Chișinău a reiterat că organizația reprezintă un interes deosebit pentru țara noastră.

”Faptul că am fost invitați și prima dată, și a doua oară la ședința celor cinci președinți, este un semnal foarte bun pentru Moldova. Eu astăzi am confirmat poziția țării noastre și ea coincide cu opinia majorității cetățenilor Republicii Moldova, că noi dorim o formă de cooperare mult mai aprofundată cu Uniunea Eurasiatică”, a menționat Igor Dodon.

Cooperarea cu Uniunea Eurasiatică poate fi realizată prin mai multe forme, inclusiv în baza unui memorandum, în calitate de observator, la nivel de comerț liber și în calitate de membru. Țara noastră a semnat deja Memorandumul de cooperare cu organizația, încă în luna aprilie. Acum, Moldova este în așteptarea obținerii statutului de observator, însă asta se va întâmpla după ce Comisia Economică Eurasiatică va definitiva regulamentul pentru țările cu statut de observator, a precizat Vladimir Putin.

”Comisia Economică Eurasiatică are sarcina să elaboreze prevederile cu privire la statele-observator în cadrul UEE. După cum asigură președintele Moldovei, majoritatea cetățenilor țării apreciază pozitiv intențiile sale de a extinde relațiile cu statele UEE. Este clar de ce. Pentru că piața de desfacere principală se află în țările UEE și, înainte de toate, în Rusia. La rândul nostru, mă refer la Rusia, vom construi relațiile cu această țară în măsura în care Moldova și poporul ei sunt gata pentru extinderea acestei colaborări”,a mai spus Președintele rus.

Decizia de principiu, care prevede acordarea țării noastre a statutului de observator în UEE a fost aprobată. Urmează doar formalitățile, după ce va fi elaborat regulamentul cu privire la observatori. Între timp, Igor Dodon a fost invitat să participe la Consiliul Suprem al Uniunii, care va avea loc în primăvara anului 2018 și la care vor participa doar președinții celor cinci state membre.

”Eu am primit invitația din partea lui Vladimir Putin să particip la lucrărilor Consiliul Suprem al UEE, care va avea loc la primăvară și vom participa la această reuniune. Eu consider că, pentru Moldova, cooperarea cu UEE este un element vital. Este vorba de posibilitatea de a reveni pe piețele tradiționale, care sunt foarte importante pentru producătorii noștri”, a declarat Dodon.

Uniunea Eurasiatică este o organizație economică. Ea a fost creată pentru asigurarea unei cooperări mai strânse și sporirea competitivității economiilor naționale ale statelor membre. Din 2018, pe teritoriul uniunii va funcționa un Cod vamal unic. Documentul urmează a fi ratificat de cele cinci țări membre. Până atunci, încă 10 țări intenționează să adere la Uniune și au statut de candidat. Printre ele sunt China, India, Turcia și Iran.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).