Marcați
Președintele țării solicită Rusiei eliminarea taxelor vamale pentru unele categorii de produse și extinderea listei exportatorilor moldoveni
Încă 16 întreprinderi din Moldova, inclusiv 13 vinicole și trei de conserve, ar putea exporta producția în Rusia. Un demers în acest sens a fost făcut de către președintele țării, Igor Dodon, în adresa conducerii Rospotrebnadzor. Președintele a avut o întrevedere cu șeful acestui serviciu federal al Rusiei, Ana Popova. În cadrul discuției, cei doi oficiali au pus în discuție progresul înregistrat în cooperarea dintre cele două state în domeniul agroalimentar. Liderul moldovean a mai abordat subiecte privind eliminarea tarifelor vamale pentru unele categorii de produse, precum și soluționarea unor probleme legate de extinderea listei exportatorilor de fructe și legume.

În cadrul dialogului dintre șeful statului și conducătorul Rospotrebnadzor, a fost menționat că, în urma înțelegerilor stabilite între Igor Dodon și Vladimir Putin, exportul fructelor și legumelor pe piața Federației Ruse a crescut esențial. În cazul unor categorii de produse - de aproape 20 de ori. Exporturile de mere s-au majorat de trei ori, de caise, vișine și cireșe - de 1,4 ori, de vin - de 1,5 ori. De asemenea, aproape 180 de companii au obținut dreptul de a exporta producția pe piața rusă. Igor Dodon a mulțumit pentru scoaterea restricțiilor la trecerea fructelor și legumelor prin punctele vamale din Rusia. Șefa Rospotrebnadzor, Ana Popova, s-a arătat convinsă că dialogul dintre șeful statului și autoritățile ruse va continua.

”Colegii noștri comunică foarte activ. Eu am avut o vizită de inspecție, anul trecut. De asemenea, am primit o delegație în Rusia, în luna mai a anului acesta. Se discută, cum ați menționat, despre exportul de conserve și produse vinicole în Federația Rusă. Este, într-adevăr, o dinamică și există mișcare în acest sens. Din cele 13 companii pe care le-am inspectat, pentru cinci deja este o decizie și livrările vin. Restul, sunt în lucru. Este un proces dinamic și sunt convinsă că, prin eforturi comune, vom obține și mai multe rezultate. Nu există niciun dubiu”, a declarat Ana Popova.

La rândul său, șeful statului a menționat importanța menținerii unui dialog deschis și permanent între experți, pentru a putea ajuta cât mai multe companii moldoveneși să revină pe piața Federației Ruse. Concomitent, dintre cele aproape 180 de întreprinderi, care au fost acceptate deja pe piața rusească, 18 sunt producători de vinuri, iar trei - fabrici de conserve. Igor Dodon i-a solicitat Rospotrebnadzor să extindă lista.

”Am avut o discuție destul de bună cu conducerea Rospotrebnadzor-ului din Federația Rusă. Am constatat că, în acest an, a crescut esențial exportul de vinuri pe piața rusă. Practic, s-a majorat cu 50%. Este un rezultat foarte bun. În același timp, am propus examinarea, suplimentar, a listei de 13 companii vitivinicole din Republica Moldova și trei fabrici de conserve, suplimentar, care, sper mult, vor fi examinate și inspectate în timpul cel mai apropiat. Din ceea ce am discutat acum, cred că o astfel de posibilitate va fi. Am abordat și subiectul în ceea ce ține de taxele vamale la importul produselor din Republica Moldova în Federația Rusă. Vom încerca să găsim o soluție și la acest subiect”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a mai declarat că va continua să faciliteze accesul producătorilor moldoveni pe piața rusă. Toate chestiunile abordate în cadrul întrevederii cu șefa Rospotrebnadzor vor fi discutate și în cadrul întâlnirii pe care Igor Dodon o va avea săptămâna viitoare cu Vladimir Putin, la Soci.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).