Marcați
Avertisment pentru guvernare din partea Președintelui
Președintele țării avertizează guvernarea că va bloca desfășurarea alegerilor parlamentare în baza sistemului electoral mixt, dacă Partidul Democrat va încerca să modifice regulile de joc, în propriul interes. Igor Dodon admite că democrații ar putea opera modificări la Codul Electoral, pentru a obține rezultate mai bune la alegerile parlamentare din 2018. În acest caz, șeful statului va cere ca alegerile din anul viitor să se desfășoare în baza sistemului electoral proporțional, care a funcționat până acum.

Partidul Democrat, care este astăzi la guvernare, a căzut sub limita de cinci la sută din opțiunile alegătorilor. Asta ar însemna că, la viitoarele alegeri, democrații nu vor mai putea păstra puterea. Pornind de la aceste realități, președintele țării, Igor Dodon, nu exclude că democrații vor încerca să modifice legislația electorală, în așa fel, încât să evite un eșec la scrutin. Șeful statului admite chiar că, în acest scop, guvernarea va folosi Comisia Națională pentru Constituirea Circumscripțiilor Uninominale.

”Oponenții noștri trebuie să înțeleagă câteva lucruri foarte clare. Socialiștii, în orice moment, pot să anunțe că ies din Comisia de Creare a Circumscripțiilor și poate să se ajungă la situația că socialiștii vor pune sub semnul întrebării, doar este partidul care are susținerea a 50 la sută din populație, conform sondajelor, legitimitatea sistemului și a votării, deoarece nu au fost respectate anumite rigori. Și atunci, eu cred că partidul de la guvernare va fi într-o situație deloc simplă. Dreapta nu va participa la aceste alegeri. Stânga nu va participa și vom vedea cum vor face alegerile”, a declarat Igor Dodon.

Președintele țării anunță că își rezervă dreptul de a lansa o inițiativă legislativă privind aplicarea sistemului electoral mixt abia la alegerile parlamentare din anul 2022, dacă democrații vor interveni în actualul Cod Electoral.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).