Marcați
Copiii din Moldova, neprotejați de autorități
Autoritățile Moldovei nu întreprind suficiente eforturi pentru a proteja copiii. Concluzia este formulată în raportul alternativ, întocmit de mai multe organizații neguvernamentale. Experții au constatat că drepturile copiilor continuă să fie încălcate în țara noastră, chiar și după votarea mai multor legi, a căror menire este ameliorarea situației în acest domeniu.

În raportul de alternativă, reprezentanții ONG-urilor au constatat că, în Republica Moldova, copiilor le sunt încălcate, cel mai des, drepturile la educație, la serviciile specializate, precum şi la sănătate.

”Da, legea în Republica Moldova spune că toți copiii au acces și trebuie să aibă acces la sănătate gratuită. În același timp, există copii care niciodată nu au mers la un medic stomatolog. În același timp, există copii din localitățile rurale, pentru care să ajungă la un medic este o problemă, pentru că nu au bani, pentru ca să ajungă până la medic sau pentru că părinții nu au bani să plătească medicamentele care le-au fost prescrise”, spune Mariana Ianachevici

Președintele alianței ONG-urilor de profil, Mariana Ianachevici, susține că drepturile copiilor continuă să fie încălcate, deoarece responsabilitatea pentru respectarea lor a fost pusă pe seama autorităților publice locale.

”Autoritatea publică locală, spre regret, astăzi, nu este gata să preia definitiv şi în totalitate toate responsabilitățile, deși autonomia locală, din punctul nostru de vedere, este un lucru foarte important. Însă, pentru a avea o autonomie locală bună, trebuie, în primul rând, să investim în cetățean”, mai spune expertul.

O altă cauză, pentru care drepturile copiilor nu sunt respectate, este lipsa banilor.

”Este adevărat, sursele financiare nu sunt suficiente, dar, pe de altă parte, aceasta nu trebuie să constituie o scuză a statului, atunci când drepturile copilului sunt încălcate”, susține Stela Vasluian.

Reprezentanții Alianței organizațiilor neguvernamentale din domeniul protecției sociale a copilului şi familiei le recomandă autorităţilor să aloce mai multe resurse pentru implementarea legislației, inclusiv a Convenției privind Drepturile Copilului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).