Marcați
Igor Dodon se va adresa Comisiei de la Veneția în legătură cu ultimele evenimente politice din țară
Igor Dodon a prezidat o ședință cu experți în domeniul dreptului, inclusiv cel constituțional, în legătură cu situația creată în ultima perioadă de timp și confruntarea dintre Președinție și majoritatea parlamentară pe mai multe subiecte,

Participanții la ședință a examinat scenariile și acțiunile Președintelui Republicii Moldova în contextul încercării majorității parlamentare și ale guvernului de a submina instituția prezidențială.

Printre acțiunile examinate este și adresarea către Comisia de la Veneția cu solicitarea de a interpreta din punct de vedere al practicii internaționale următoarele subiecte:

1. Hotărîrea Curții Constituționale poate să substituie textul Constituției, sau Parlamentul urmează să purceadă la modificarea Constituției?
2. Hotărîrea Curții Constituționale poate să intervină în materia Constituțională creînd norme noi, contrare textului expres al Constituției?
3. În caz de reducere a competențelor Președintelui Republicii Moldova prevăzute de Constituție și alte legi, aceste modificări urmează să fie aplicabile actualului Președinte sau sunt opozabile pentru următorul mandat de Președinte?

”În prezent pregătim aceste demersuri și le vom expedia în cel mai apropiat timp în mai multe instanțe”, a menționat șeful statului.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).