Marcați
Igor Dodon: Candidatul coaliției de guvernare la funcția de ministru al apărării nu va fi acceptat
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că nu poate și nu va accepta candidatura înaintată de coaliția de la guvernare la funcția de ministru al apărării. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău.

Igor Dodon spune că nu-și va schimba poziția vizavi de acest candidat și afirmă că toți cetățenii Republicii Moldova înțeleg că în funcția de ministru ar trebui să fie un profesionist.

„Această candidatură nu poate fi acceptată și nu va fi acceptată de președinte. Voi insista pe promovarea unui profesionist”, a afirmat președintele.

Potrivit lui, există suspiciuni în ceea ce ține de integritatea candidatului. „Când era consilier primea salariu din străinătate”, declară președintele.

Referindu-se la decizia Curții Constituționale care prevede că președintele trebuie să accepte candidatura, dacă este înaintată a doua oară de Guvern și Parlament, Igor Dodon spune că înalta curte interpretează unele norme ale Constituției. El susține că Legea Supremă pe care a depus jurământul nu specifică faptul că președintele este obligat să accepte propunerea a doua oară.

„Mergeți și introduceți această inițiativă în Constituție și atunci veți putea vorbi despre încălcarea Constituției”, menționează președintele.

În opinia președintelui, cei de la guvernare au acum două soluții: fie își revizuiesc poziția și propun un alt candidat, fie va încerca să numească acest candidat în funcția de ministru al apărării fără decretul președintelui, iar acest lucru este o încălcare.

„Atunci legitimitatea acestui ministrul nu că va fi foarte redusă, dar nu va exista. Pentru că să numești un ministru prin decizia CC, când în Constituție scrie că el trebuie să fie numit de președinte, va fi o încălcare”, declară șeful statului.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunțat marți, 12 septembrie, candidatura coaliției de guvernământ la funcția de ministru al apărării: Eugen Sturza, vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, fost șef al cabinetului lui Iurie Leancă pe vremea când acesta era premier.

IPN
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).