Marcați
Președintele țării va bloca inițiativa PDM de a modifica Constituția
Președintele țării anunță că va bloca inițiativa Partidului Democrat de a modifica Legea Supremă prin introducerea unei referințe privind orientarea strategică - integrarea europeană. Igor Dodon a reiterat că vectorul extern al țării poate fi stabilit doar de către popor, în cadrul unui referendum consultativ.

Inițiativa de modificare a Constituției, prin introducerea unei referințe la integrarea europeană este o încercare a Partidului Democrat de a plăcea oamenilor, consideră șeful statului. El a amintit însă, că tocmai sub lozinca integrării europene, actuala guvernare a comis cele mai mari jafuri, iar încrederea cetățenilor în Uniunea Europeană a ajuns, în ultimii ani, la cel mai scăzut nivel.

”Cei care au distrus vectorul integrării europene în opt ani, cei care au pus pe Procuratură şi judecătorii drapele UE, dar furau mai mult decât se fura înainte, cei, datorită cărora oamenii au pierdut speranţa în integrarea europeană, a scăzut de două ori sub guvernarea lor, acum, ei încearcă să fie mai catolici decât Papa de la Roma. Voi credeţi, dacă strigaţi integrarea europeană la toate colțurile şi puneți în Constituție, de la asta oamenii o să aibă mai multă încredere în voi?”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului s-a întrebat retoric dacă partenerii europeni vor admite ca actuala guvernare să profaneze și de acum înainte valorile Uniunii Europene, așa cum au făcut în ultimii opt ani.

”Oare veți permite, din nou, să-şi bată joc de simbolurile europene, aşa cum şi-au bătut opt ani joc? Oare dumneavoastră veți permite ca valorile europene să fie utilizate pentru cizelarea imaginii unui partid politic de la guvernare? Vreau să o văd şi pe asta. Dacă o să le permiteți acest lucru, atunci să nu întrebați de ce oamenii nu au încredere în Europa şi în Bruxelles, aici, la Chișinău, aşa cum a scăzut încrederea în ultimii opt ani”, a menționat Dodon.

Președintele țării a anunțat că va bloca intenția democraților de modificare a Constituției.

”Vectorul geopolitic îl hotărăște nu un partid sau altul. Îl hotărăște poporul Republicii Moldova, la referendum. Şi, în situația în care Partidul Democrat va insista în continuare pe această abordare, unica soluție a mea va fi, conform Constituției, să inițiez un referendum consultativ privind vectorul geopolitic extern şi credeți-mă că lumea nu va vota pentru integrarea europeană. Eu nu doresc să dezbin mai departe societatea pe acest subiect. Eu vreau să-l lăsăm mai încolo, după alegerile parlamentare, dar dacă voi veți merge mai departe cu această abordare, ea va fi blocată şi va avea loc referendum”, susține Igor Dodon.

Șeful statului a mai menționat că, până la sfârșitul anului, va întreprinde o vizită oficială la Bruxelles. Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, în anul 2009, 65 la sută dintre cetățeni pledau pentru integrarea în Uniunea Europeană. timp de opt ani, numărul lor a scăzut dramatic. Celemai recente cercetări sociologice arată că doar 39 la sută dintre cetățeni își doresc aderarea țării la UE.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).