Marcați
Participarea ostașilor moldoveni la aplicațiile militare ”Rapid Trident”, o sfidare a neutralității
Participarea ostașilor moldoveni la aplicațiile militare ”Rapid Trident”, organizate sub egida NATO, este un act de sfidare a neutralității, dar și o tentativă de a împinge Moldova într-un conflict direct cu partenerii externi din Est. Această părere este împărtășită de către unii analiști politici, care consideră că acțiunile ilegale ale Guvernului pun țara noastă într-o lumină nefavorabilă pe plan extern.

Potrivit experților, Guvernul a acționat abuziv, atunci când a trimis ostașii Armatei Naționale la manevrele militare multinaționale ”Rapid Trident”, care se desfășoară în Ucraina. Mai mult, premierul Pavel Filip a încălcat Legea Supremă, spune analistul Ernest Vardanean.

”Este un lucru care deja depășește nu doar limitele legii, dar și limitele bunului-simț. Este un caz strigător la cer, din punct de vedere al ignoranței, neglijenței din partea Guvernului. Pentru că, conform Constituției Republicii Moldova, președintele, chiar dacă nu are atribuțiile despre care atât se vorbește în societate, el totuși are această atribuție de a fi comandantul suprem. Respectiv, cuvântul lui este ultimul cuvânt în toate problemele ce țin de participarea militarilor sau alte probleme ale Ministerului Apărării”, a declarat analistul politic Ernest Vardanean.

La rândul său, șeful Biroului ITAR-TASS în Moldova, Valeri Demidețki, a menționat că acțiunile Guvernului provoacă dezordine în țară.

”Această hotărâre doar a adăugat dezordine la noi în țară. Toate armatele din lume au un singur comandant. De aceea, eu nu cred că acest lucru ne va aduce respectul partenerilor noștri. Nu cred că acest lucru ne va aduce stabilitate, despre care atât de mult vorbește Guvernul. Noi cunoaștem că în Ucraina este război și când îi trimitem pe militarii noștri acolo, rămânem, involuntar, fără neutralitate. Suntem o țară care are relații bune cu partenerii noștri din Vest și Rusia. Și, iată, astfel, noi ne poziționăm de partea cuiva”, a menționat șeful Biroului ITAR-TASS în Moldova, Valeri Demidețki.

În acest context, hotărârea Guvernului poate împinge Republica Moldova într-un conflict, doar pentru a fi pe placul partenerilor din Occident, mai spune Valeri Demidețki.

”Am citit în presă despre acest training, precum că militarii noștri pleacă acolo ca să preia experiența militarilor ucraineni. Experiența militarilor ucraineni în ce constă? În bombardarea oamenilor pașnici din Donbass? Sau, poate, experiența când mii de soldați ucraineni au murit în Ilovaisk, Debalțevo, iar generalii, care i-au dus acolo, la moarte, și-au cumpărat case la Londra și acum au devenit principalii actori în scadalurile de copruție? Eu nu înțeleg acest lucru. De aceea, eu consider că Guvernul ne atrage, din nou, în geopolitică, încercând astfel să se prezinte ca apărător al intereselor partenerilor din Vest, iar pe președinte să-l prezinte apărătorul intereselor Rusiei, și nu al intereselor Moldovei, pentru a obține un rezultat la alegeri”, a adăugat Demidețki.

”Rapid Trident” este un exercițiu multinațional, sub egida NATO, în care sunt antrenați în acest an aproximativ 3.000 de ostași, inclusiv participanți la războiul din Donbass.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).