Marcați
Rusia, piața principală pentru Moldova
Rusia rămâne cea mai importantă piață de desfacere pentru producătorii agricoli din țara noastră. Aceasta reprezintă salvarea pentru zeci de întreprinderi, care au exportat încolo zeci de mii de tone de fructe și legume. Fermierii din Republica Moldova spun că parteneriatul comercial cu piața din Est le oferă siguranță în ziua de mâine și îi încurajează să investească în extinderea afacerilor.

Vitalie Obrijanu practică agricultura de cinci ani. Împreună cu alți patru producători agricoli, a sădit o livadă superintensivă, care produce anual mii de tone de mere. Anul trecut, peste 80 la sută din roadă a fost exportată în Rusia, iar în acest an producătorul mizează pe o performanță la fel de bună.

Producătorul agricol spune că, per total, deține peste 100 de hectare de plantații pomicole și că indiferent de intemperiile care au avut loc în primăvara acestui an, mai puțin au fost afectate merele, mai mult au fost afectate perele, prunele și cireșele. Vitalie Obrijanu, speră la o colaborare fructuoasă cu partenerii noștri din Federația Rusă. Deoarece, spune el, este foarte important accesul pe această piață și este necesar de a revigora relațile cu partea rusă.

Problemele privind exportul producției moldovenești pe piața Federației Ruse au fost și rămân unul dintre subiectele de bază pe care președintele țării, Igor Dodon, le abordează la întâlnirile cu oficialii de la Moscova. Grație dialogului inițiat la începutul acestui an de către Igor Dodon cu Vladimir Putin, zeci de producători au reușit să revină pe piața rusească. Potrivit estimărilor preliminare, în acest an, producătorii de mere aşteaptă o roadă de aproximativ 250 de mii de tone. Mulți dintre ei speră la o îmbunătățire cât mai rapidă a relațiilor moldo-ruse, pentru a putea exporta fără obstacole producția în Federația Rusă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).