Marcați
Distincții de stat cu ocazia aniversării a 26-a a Zilei Independenţei Republicii Moldova
Președintele țării, Igor Dodon, a conferit distincții de stat mai multor personalități, pentru merite deosebite față de stat, muncă îndelungată și prodigioasă în diferite domenii de activitate. Acțiunea a avut loc în contextul împlinirii a 26 de ani de la proclamarea independenței țării noastre.

Prin decretul președintelui țării, ”Ordinul Republicii ” i-a fost conferit doctorului habilitat în științe tehnice și profesorului universitar Victor Borșevici. Pentru contribuție la promovarea reformelor, precum și relațiilor interstatale de prietenie și colaborare moldo-ruse, distincția i-a fost conferită și fostului ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Dumitru Braghiș. De ”Ordinul Republicii” s-a mai învrednicit fostul ministru al Apărării, generalul de brigadă Victor Gaiciuc.

”Evenimentul, producându-se în chiar Ziua Independenței, pentru mine el capătă o semnificație cu totul aparte. Mulțumesc, domnule președinte, pentru aprecierea modestei mele contribuții la edificarea statalității noastre”, a menționat fostul ministru al Apărării, Victor Gaiciuc.

Pentru merite deosebite în sectorul agrar, "Ordinul de Onoare" i-a fost înmânat și fostului președinte al raionului Ocnița, Ion Tomai. La rândul lor, doctorul în filologie Nicolai Curtev, agronomul Valentin Tofanciuc și academicianul Boris Găină au fost decorați cu "Ordinul Gloria Muncii".

”Eu sunt copleșit de emoții, pentru că, după zeci de ani de activitate cu multiple distincții străine, domnule președinte, m-ați onorat și cu una a statului nostru, Republica Moldova”, a menționat academecianul Boris Găină.

De asemenea, președintele țării a decorat și câțiva reprezentanți ai Federației Ruse, pentru contribuția la consolidarea relațiilor de prietenie între cele două state. Este vorba despre istoricul rus, de origine moldoveană, Vladislav Grosul, autorul unor lucrări despre relațiile moldo-ruse. El a fost decorat cu "Ordinul Republicii". Conducător al Aparatului Comitetului Dumei de Stat a Federației Ruse în domeniul relațiilor cu CSI, Mihail Krotov, precum şi publicistul german, specializat în relațiile dintre Est și Vest, inclusiv Republica Moldova, Alexander Rahr, au fost decorați cu "Ordinul de Onoare". Mihail Krotov a subliniat că relațiile moldo-ruse au nu doar un trecut frumos, ci și un viitor promițător.

”Prin politica de consolidare a relațiilor cu Federația Rusă, noi avem speranța că relațiile moldo-ruse au nu doar un trecut frumos, ci și un viitor promițător”, a declarat conducătorul Aparatului Comitetului Dumei de Stat din Federația Rusă, Mihail Krotov.

Președintele țării a declarat că toți cei care s-au învrednicit de distincții și-au adus contribuția la dezvoltarea țării.

”În acești ani, am avut diferite provocări, dar am reușit principalul. Am reușit să păstrăm statalitatea Republicii Moldova. În această zi, în această sărbătoare, conducerea de vârf a țării, de obicei, i-a decizia să aprecieze cele mai importante personalități ale Republicii Moldova. Eu am decis astăzi să menționez cu distincții de stat unele personalități care demult trebuiau să fie menționate de președinte. Fiecare din dumneavoastră ați meritat această distincție mulți ani în urmă”, a declarat Președintele Igor Dodon.

În cadrul ceremoniei, au fost decorate 10 personalități, inclusiv doi din Federația Rusă și unul din Germania.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).