Marcați
Președintele Moldovei și cetățenii țării, felicitați cu Ziua Independenței
Deși până la Ziua Independenței mai rămân două zile, în adresa Președenției au început să vină zeci de felicitări din partea liderilor altor state și din partea structurilor internaționale. Șeful statului și poporul Moldovei au primit mesaje de felicitare și de sprijin din partea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, liderului de la Casa Albă, Donald Trump, și de la numeroși lideri europeni. De asemenea, urări de pace și bunăstare au sosit din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril.

În 2017 s-au împlinit 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-americane. Cu această precizare își începe mesajul de felicitare adresat lui Igor Dodon liderul de la Casa Albă, Donald Trump. Președintele american menționează:

”Statele Unite ale Americii sunt mândre să vadă în Moldova un prieten și un partener. Noi sperăm să continuăm eforturile noastre comune în favoarea păcii, securității și prosperității. Transmit cele mai sincere felicitări poporului Moldovei în această zi importantă”.

Mesaje de felicitare vin și din statele europene. Președintele estonian, Kersti Kaljulaid, i-a transmis lui Igor Dodon sincere urări de bine și un viitor prosper poporului Moldovei. La rândul său, președintele Austriei, Alexander van der Bellen, îi dorește Moldovei să trăiască în bunăstare și să aibă un viitor fericit. Urări de bine, cu ocazia Zilei Independenței, au venit pe adresa Președinției chiar și din Australia. Guvernatorul general, Peter Cosgrove, i-a transmis președintelui Igor Dodon o scrisoare, în care menționează:

”Cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova, doresc să vă transmit Dumneavoastră și poporului Moldovei cele mai calde urări de bine din partea Guvernului și poporului Australiei. Țara noastră valorifică relațiile noastre calde și prietenoase cu Moldova. Noi cooperăm eficient în diferite forumuri internaționale, unde țările noastre împărtășesc un interes în fortificarea drepturilor omului, bazat pe normele și regulile internaționale. Îmi exprim încrederea că relațiile bilaterale dintre statele noastre se vor consolida în anul care vine”.

Și președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Igor Dodon. În mesaj se spune:

”Kazahstanul și Moldova sunt legate prin tradiții puternice de prietenie și respect reciproc. Drept exemplu servește extinderea relațiilor politice, comercial-economice și cultural-umanitare. Profitând de ocazie, vreau să vă urez Dumneavoastră, stimate Igor Dodon, sănătate și succes în funcția responsabilă pe care o dețineți, iar poporului prieten din Moldova - pace și prosperitate.”

La rândul său, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a subliniat în mesajul adresat lui Igor Dodon, că relațiile moldo-ruse se bazează pe bune tradiții de prietenie și respect.

”Sunt convins că dezvoltarea în continuare a unui dialog bilateral constructiv și cooperarea productivă în diferite domenii, ar răspunde intereselor noastre comune, ar contribui la consolidarea stabilității și securității în regiune. Vă doresc, domnule Igor Dodon, sănătate și succese, iar tuturor concetățenilor Dumneavoastră - pace, bunăstare și prosperitate”, a scris Vladimir Putin.

Poporul Moldovei și președintele țării au fost felicitați printr-un mesaj călduros și de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril. Acesta menționează în scrisoare că Republica Moldova a parcurs o cale deloc ușoară, din ziua în care și-a obținut independența. Patriarhul mai spune că, ori de câte ori a vizitat țara noastră, a avut posibilitatea să se convingă de cât de puternică este credința și spiritualitatea poporului moldovenesc, ale cărui cultură și istorie sunt strâns legate de Ortodoxie. Iată ce a mai scris întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse:

”O cooperare constructivă între Biserica Ortodoxă a Moldovei și organele puterii Republicii va contribui la păstrarea valorilor tradiționale, moral-spirituale și la promovarea bunătății și echității sociale. Vă doresc sănătate multă și ajutorul Domnului în responsabila și înalta funcție de Președinte, iar poporului Moldovei - pace, înțelegere și bunăstare”.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).