Marcați
Șeful statului a depus flori la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”
Evenimente solemne, prilejuite de cea de-a 73-a aniversare de la eliberarea Moldovei de trupele naziste au continuat astăzi și la capul de pod Șerpeni. Oameni din toată țara ai mers acolo pentru a cinsti memoria eroilor, care și-au pierdut viața în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La eveniment au participat parlamentari, reprezentați ai misiunilor diplomatice și președintele țării. În memoria soldaților căzuți în luptele din 1944 a fost ținut un minut de reculegere și au răsunat salve de armă.

În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, capul de pod Șerpeni a fost un punct strategic pe malul drept al Nistrului. Trupele sovietice au eliberat localitatea în aprilie 1944. Ulterior, timp de patru luni, până a început ofensiva, soldații fronturilor ucrainene doi și trei au apărat cu înverșunare acest sector. Șeful statului a subliniat că evenimentele de acum mai bine de 70 de ani trebuie să rămânăîn memoria urmașilor.

”Nu întâmplător, în fiecare an, pe data de 24 august, noi venim aici, la Șerpeni. La Șerpeni, unde, pe parcursul a mai multor luni, ostașii sovietici, cetățeni de-ai noștri, au stat la strajă și au făcut tot posibilul ca să învingem în acea luptă deloc simplă. Noi nu vom permite ca cineva să încerce să interpreteze aceste evenimente, istorice pentru noi. Noi suntem urmașii învingătorilor. Noi am învins în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a declarat Igor Dodon.

Capul de pod Șerpeni a avut un rol important pentru lansarea operațiunii Iași-Chișinău. Tocmai de aceea, în acest loc a fost construit un complex memorial.

Tinerii care au participat la festivitatea de la Șepreni promit să păstreze vie amintirea despre eliberarea Moldovei.

Construcția Complexului Memorial ”Capul de pod Șerpeni” a început în 1985, atunci când a fost descoperit un mormânt comun al soldaților sovietici. Ulterior, osemintele lor au fost reînhumate cu onoruri militare. Memorialul a fost reconstruit în 2004, iar căutările osemintelor continuă. Din 2010, în apropierea capului de pod Șerpeni au fost identificate și reînhumate rămășițele a peste 150 de militari ai Armatei Roșii.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).