Marcați
Igor Dodon: Singura soluţie pentru supravieţuirea Moldovei ca stat independent, este neimplicarea în confruntarea geopolitică
Singura soluție pentru supraviețuirea Republicii Moldova ca stat suveran şi independent este evitarea noii confruntări geopolitice, cu evoluții imprevizibile. De această părere este președintele țării, Igor Dodon, care a oferit un interviu pentru agenția IPN, în contextul celei de-a 26-a anivesrări de la declararea independenței Republicii Moldova. Potrivit șefului statului, când societatea este dezbinată de două curente geopolitice antagoniste, clasa politică trebuie să se concentreze pe consolidare ei și pe dezvoltarea Moldovei.

Potrivit președintelui țării, asigurarea unei politici externe echilibrate poate asigura pacea în Republica Moldova. Igor Dodon nu exclude că cercurile politice de peste ocean intenționează să dezghețe forțat problema transnistreană, pentru a provoca Rusia și a crea o nouă zonă de destabilizare. În context, Igor Dodon consideră că ”singura soluție pentru supraviețuirea ca stat suveran şi independent este neimplicarea în această nouă confruntare geopolitică, ale cărei evoluții sunt imprevizibile. Republica Moldova trebuie să-şi păstreze statutul său de ţară neutră, să dezvolte relaţii bilaterale avantajoase şi cu Estul, şi cu Vestul. Cea mai mare greșeală va fi dacă Republica Moldova va încerca să facă front comun cu una dintre părțile acestui nou război rece împotriva celeilalte, adică cu Occidentul împotriva Rusiei. Doar echilibrul în politica externă, relațiile bune bilaterale cu vecinii, cu Rusia, UE, SUA ne pot asigura pacea în Republica Moldova”, a subliniat şeful statului.

Șeful statului a mai declarat că cel mai grav factor destabilizator în Republica Moldova, care atentează la suveranitatea țării, este unionismul. Igor Dodon a asigurat că, în funcția de şef al statului, va face tot posibilul pentru păstrarea statalității.

"Această ideologie antistatală poate cauza conflicte sociale, etnice şi poate genera tendințe separatiste, în caz că unionismul va deveni un curent promovat oficial. Dar vă promit că unioniştii se vor alege cu nimic. Va trece isteria legată de centenarul Unirii, din 2018, va trece şi actuala guvernare, iar statul şi poporul moldovenesc vor rămâne neclintiți. Voi face tot posibilul ca să fie aşa", a asigurat preşedintele ţării.

Igor Dodon a mai spus că, ținând cont de amenințările în adresa păcii, misiunea sa cea mai importantă acum este să descurajeze orice tentativă de provocare a unui nou conflict armat la Nistru. El a reiterat că păstrarea păcii, statutului de neutralitate și statalității constituie preocupările sale de bază.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).