Marcați
Rusia rămâne principala piață de desfacere pentru fructele și legumele din Moldova
Oricât s-ar strădui majoritatea parlamentară să deterioreze relațiile cu Federația Rusă, nimic nu-i reușește. Partenerul strategic din Est rămâne principala piață de desfacere pentru fructele și legumele din Moldova. Constatare îi aparține președintelui țării, care a postat mai multe date în sprijinul acestei afirmații. Statisticile Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au arătat că, în șapte luni ale acestui an, 95 la sută din fructele pe care le-a livrat țara noastră peste hotare au ajuns în Rusia, iar în cazul legumelor acest indicator ajunge la 88 la sută.

Potrivit datelor prezentate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, exporturile de mere s-au majorat în acest an cu 3.000 de tone față de anul trecut și au ajuns la aproape 91 de mii de tone. Din această cantitate, peste 89.778 de tone s-au 99 la sută au ajuns în Federația Rusă. O creștere semnificativă, cu 4000 de tone, a fost înregistrată la exportul strugurilor de masă. În total, Moldova a livrat peste hotare aproape 16 mii de tone de sturuguri de masă, iar 70 la sută - pe piața Rusiei. La rândul său, exportul de cireșe a crescut cu 5.000 de tone și a depășit 10 mii de tone. Și la acest capitol, Federația Rusă este prezentă cu o pondere de aproape 81 la sută. În cazul căpșunelor, exporturile au crescut de mai bine de două ori și au ajuns la aproape 800 de tone. Toată producția a fost exportată exclusiv pe piața rusă.

O situație similară a fost înregistrată și la capitolul livrarea peste hotare a legumelor. Volumul exporturilor a depășit 9.300 de tone, fiind în creștere de mai bine de patru ori față de perioada similară a anului trecut. Exportul de ceapă a crescut de la 480 de tone la peste 5.500 de tone în acest an. Din acest volum, 94 la sută i-au revenit Rusiei. Livrările de varză au sporit cu 450 de tone, iar 85 la sută au ajuns pe piața rusească. Un spor esențial a fost înregistrat la capitolul exportului de cartofi. Și acest produs a fost livrat exclusiv în Federația Rusă.

În premieră, țara noastră a exportat în acest an usturoi, salată verde, morcov, prune și vișine congelate. Și aceste produse au fost destinate exclusiv pieței rusești. Într-o postare pe facebook, președintele țării a menționat că aceste date arată, încă o dată, că niciun fel de provocare politică nu poate schimba mersul firesc al lucrurilor și să influențeze negativ componenta economică a relațiilor noastre strategice cu Rusia.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).