Marcați
Președinția va elabora o nouă Strategie a Securității Naționale
Strategia Securității Naționale urmează să fie definitivată și transmisă Parlamentului spre aprobare până la finele anului 2018. Anunțul a fost făcut de către șeful statului, Igor Dodon, care a prezidat o ședință de lucru cu reprezentanți ai Consiliului Suprem de Securitate. El le-a cerut funcționarilor de la Președinție să elaboreze proiectul strategiei, ținând cont de toate riscurile și amenințările în adresa securității statului.

Tot mai multe voci susțin că Republica Moldova se confruntă cu riscuri și amenințări în adresa securității, atât de ordin extern, cât și intern. Printre amenințările externe majore figurează instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei și riscul de propagare a acestuia în regiune, implicarea unor forțe străine în probleme de politică internă și tensionarea situației la Nistru. Principala amenințare de ordin intern rămâne corupția în structurile de stat și extinderea influenței forțelor unioniste, care urmăresc lichidarea Moldovei. Pornind de la aceste provocări, șeful statului a semnat, la sfârșitul lunii iunie, un decret privind crearea unei comisii responsabile de elaborarea unei noi strategii a securității naționale. Documentul urmează să corespundă intereselor statului și să pună accentul pe statutul de neutralitate, pe consolidarea statalității și modernizare. Igor Dodon i-a convocat astăzi pe reprezentanți ai Consiliului Suprem de Securitate și le-a cerut ca documentul să fie definitivat și transmis Parlamentului spre aprobare până la finele anului viitor. Consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității, Artur Gumeniuc, a declarat că strategia va fi elaborată nu înainte de studierea exhaustivă a situației.

”Domnul președinte a dispus ca Strategia Securității Naționale să fie bazată pe analiza amplă a întregului sector de securitate națională, ținând cont de riscurile și amenințările atât pe intern, cât și pe extern, la adresa securității naționale”, a declarat consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Artur Gumeniuc.

Inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a președintelui Republicii Moldova, prevăzută expres în Legea cu privire la apărarea națională. Proiectul documentului urmează să fie elaborat de către un grup de funcționari, experți și reprezentanți ai mediului academic.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).