Marcați
Libia interzice accesul în apele ei teritoriale a navelor ONG-urilor care salvează migranți
Marina militară libiană a anunțat joi crearea în largul coastelor Libiei a unei zone de căutare și salvare, unde va fi interzis accesul navelor străine care nu au fost autorizate în prealabil, decizie ce vizează în special navele ONG-urilor care patrulează în apele teritoriale libiene pentru salvarea migranților, relatează AFP.

Libia a declarat ''oficial o zonă de căutare și salvare'', a declarat, în cursul unei conferințe de presă, generalul Abdelhakim Bouhaliya, comandant al bazei navale din Tripoli. ''Nicio navă străină nu are dreptul să intre în zonă, cu excepția celor autorizate de autoritățile libiene'', a subliniat el.

Un purtător de cuvânt al marinei, generalul Ayoub Kacem, a precizat că decizia vizează explicit 'ONG-urile care pretind că doresc să salveze migranții clandestini în scopuri umanitare'.

Traficanții profită de haosul din Libia, de la căderea regimului colonelului Muammar Gaddafi în 2011, și ajută în fiecare an zeci de mii de migranți să ajungă în Italia în schimbul unor importante sume de bani.

Având o dotare precară, marina libiană controlată de guvernul recunoscut de ONU nu este în măsură să securizeze frontierele maritime ale Libiei și a solicitat recent ajutorul Italiei, care a inițiat o misiune de sprijin în apele teritoriale libiene.

''Prin acest anunț dorim să transmitem un mesaj clar tuturor celor care aduc atingere suveranității Libiei și nu respectă gărzile de coastă și marina'', a declarat generalul Ayoub Kacem. ''Trebuie să respectați voința noastră' și 'să obțineți autorizarea statului libian chiar pentru operațiunile de salvare'', a afirmat el adresându-se ONG-urilor.

AGERPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).