Marcați
BNM a revăzut în scădere rata inflației
Banca Națională a Moldovei prognozează o rată anuală a inflației de 6,5% pentru anul 2017, cu 0,3 puncte procentuale mai mică decât în runda de prognoză din luna mai. Pentru anul 2018 se prevede o rata anuală a inflației de 4,4% (-0,7).

Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a menționat într-o conferință de presă că rata anuală a inflației va rămâne înaltă și în trimestrul III al anului curent, după care va coborî spre limita inferioară a intervalului de variație al țintei BNM (5%, plus-minus 1,5 p.p.).

Rata medie anuală a inflației în trimestrul II al anului 2017 a fost de 7,1% cu 2,8 puncte procentuale superioară celei din trimestrul I.

Sergiu Cioclea a precizat că rata anuală a inflației de bază va consemna un nivel stabil pe întreg orizontul de prognoză și va oscila în proximitatea țintei inflației BNM.

Printre factorii de risc care planează asupra noii prognoze a inflației guvernatorul BNM a menționat creșterea prețurilor la produsele alimentare. Aceste înregistrează o tendință de majorare la nivel internațional, inclusiv ca urmare a secetei sau a inundațiilor – fenomene care au afectat și sectorul agricol al Republicii Moldova.

Se așteaptă o micșorare a prețurilor la produsele alimentare în a doua jumătate a anului 2018 sau mai exact la finele orizontului de prognoză. În 2018 s-a putea reduce și tarifele la energia electrică.

IPN.md
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).