Marcați
Foto: IPN
Dodon: Decizia CC este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național
Majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte. Așa a comentat Președintele Igor Dodon decizia Curții Constituționale, prin care a fost respinsă organziarea referendumului consultativ inițiat de șeful statului.

”Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului”, a menționat Igor Dodon.

Potrivit Președintelui țării, prin decizia de azi, Curtea Constituțională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții.

”Apropo, în anul 1999 prin decretul președintelui RM a fost numit referendumul consultativ, fara intervenția Parlamentului, și a fost validat de către Curtea Constituțională. Astfel stabilim că astăzi CC a adoptat hotărîrea într-un mod subiectiv și părtinitor, reieșind din fobiile colegiului ei față de președintelui RM”, a menționat șeful statului.

”În ciuda deciziei antidemocratice și sfidătoare a Curții Constituționale, menționez că nu ne oprim în intenția noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanță națonală. Vom veni cu alte inițiative în acest sens”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit Președintelui, mîine va fi convocată ședința Consilului Republican al PSRM unde va fi luatpă o decizie în acest sens. Mai mult, Igor Dodon nu exclude acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).