Marcați
Agricultorii și oamenii de știință sunt împotriva inițiativei Guvernului de a aproba Catalogul UE pentru varietățile de plante agricole
Consilierul Președintelui Republicii Moldova pe problemele sectorului agroindustrial, Ion Perju a organizat o masă rotundă cu producătorii agricoli și oamenii de știință în cadrul căreia a fost dezbătută inițiativa Guvernului RM de a aproba Catalogul UE pentru varietățile de plante agricole.

Potrivit unui comunicat al Președinției, participanții la dezbateri au ajuns la concluzia că aprobarea Catalogului UE pentru varietățile de plante agricole care prevede introducerea și producerea în țară a unor varietăți netestate în condițiile climaterice ale țării noastre, va avea efecte dezastruoase nu doar pentru producătorii agricoli, dar și pentru întreaga ramură agricolă.

Printre argumente au fost aduse următoarele:

- În țară vor fi introduse semințe și material săditor de calitate proastă. Unii producători agricoli care s-au aventurat în utilizarea materialului săditor netestat în special pentru fructe, nuci și pomușoare, au suportat pierderi de sute mii de euro.

- Va fi distrus sectorul autohton de producere a semințelor și de material săditor, în rezultatul cărui fapt vor avea de beneficiat doar importatorii.

- Va fi distrus și ceia ce a mai rămas din sectorul științific - generator de noi varietăți autohtone de semințe și material săditor.

- Terenurile agricole nu vor fi valorificate eficient afectând, astfel, atât bugetul de stat, cât și securitatea alimentară a țării.

În urma dezbaterilor, Ion Perju a menționat că, Președintele va bloca intențiile Guvernului de modificare a legislației prin care se propune aprobarea Catalogului UE pentru varietățile de plante.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).