Marcați
Bugetul de Stat pentru anul trecut, elaborat cu o mare întârziere și neprofesionist
Această notă i-au dat-o astăzi deputații socialiști Guvernului Filip, în cadrul examinării proiectului de lege privind executarea principalei legi economice a țării din 2016. Reprezentanții PSRM au amintit că, deși i-au atenționat pe ministrul Finanțelor și pe reprezentanții guvernării din Parlament asupra lacunelor majore din buget, aceștia le-au ignorat, iar ulterior au fost nevoiți să rectifice documentul.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, veniturile la bugetul de stat au ajuns, anul trecut, la 28 de miliarde 879 de milioane de lei sau cu 2,6 la sută sub nivelul estimat. Cheltuielile de la bugetul de stat au ajuns la 32 de miliarde 313 milioane de lei sau cu 4,5 la sută mai puțin față de prevederile legale. Deputații din opoziție au explicat această situație prin neprofesionalismul autorilor documentului.

”Despre calitatea bugetului aprobat ne vorbește modificarea lui de două ori. Prima dată, atenție, chiar după două luni de la aprobare. Și a fost modificat în direcția micșorării. În total, bugetul a fost micșorat cu 5,5 la sută.În pofida prezentării tardive și modificării de mai multe ori, bugetul, oricum, nu a fost executat. Minus mai mult de 1,5 miliarde de lei sau 4,5 la sută”, a declarat deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc.

De asemenea, deputații PSRM au amintit că, încă în procesul de examinare a proiectului de document, au atenționat asupra faptului că mai mult de 10 miliarde de lei din venituri sau 30 la sută din buget se bazează pe surse de finanțare externe, ceea ce este foarte riscant și irealizabil.

”Planul privind colectarea fondurilor externe nu a fost executat cu 1,8 miliarde de lei. Respectiv, motivul neexecutării bugetului este neacumularea împrumuturilor și creditelor nerambursabile externe”, a mai spus Golovatiuc.

Vladimir Golovatiuc a făcut și o comparație între executarea bugetului de stat până la venirea la putere a guvernării prooccidentale, și situația la acest capitol din ultimii ani.

”În 2007, resursele financiare externe au fost planificate la nivelul de 1,7 miliarde de lei. În realitate, au fost obținute doar 1,5 miliarde. Adică minus 200 de milioane. Bugetul de stat a fost supraîmplinit însă cu 20 la sută. Asta arată că veniturile interne au acoperit diferența de la resursele externe. Adică economia funcționa și asta este incontestabil”, a menționat deputatul socialist.

Deputații PSRM au menționat că și bugetul de stat pentru acest an este vulnerabil la capitolul venituri, deoarece este bazat pe credite externe, în cinci luni, autoritățile au primit doar doi la sută din creditele nerambursabile planificate.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).