Marcați
Securitatea țării, în atenția Președintelui
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, revine asupra strategiei de securitatea națională. O inițiativă similară a fost lansată în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timofti, însă nu a fost dusă până la capăt. Șeful statului a anunțat că va fi creată o comisie specială, formată din experți în domeniul securității, care va elabora proiectul noii strategii și planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

În data de 23 martie 2016, Nicolae Timofti a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat elaborarea unei noi strategii de securitate națională, adaptată la noile realități geopolitice. Grupul interdepartamental creat atunci a început elaborarea documentului, fără a-l finaliza și fără a introduce în el o viziune clară în domeniul securității și apărării. Actualul șef de stat, Igor Dodon, a revenit asupra acestei probleme, invocând necesitatea elaborării, în regim de urgență, a unei strategii, care să răspundă celor mai mari provocări ale momentului. Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret privind retragerea proiectului strategiei securității naționale și planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte. Asta pentru că documentul nu mai corespunde schimbărilor substanțiale, care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate. Inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a președintelui Republicii Moldova, prevăzută expres Legea cu privire la apărarea națională”, a mai menționat președintele.

Igor Dodon a anunțat că, în scurt timp, va fi creată o comisie specială, care se va ocupa de elaborarea obiectivelor și viziunilor în materie de apărare și securitate. Potrivit secretarului Consiliului Suprem de Securitate, Artur Gumeniuc, la elaborarea noului document, vor fi luate în calcul riscurile majore și amenințările la adresa securității Republicii Moldova, atât de ordin extern, cât și intern.

Secretarul Consiliul Suprem de Securitate , Artur Gumeniuc, susține că: „La capitolul factorilor de risc, noi putem menționa, în primul rând, instabilitatea regională, activitatea pe teritoriul Republicii Moldova a organizațiilor extremiste și unioniste. Și, ca un factor de risc, fără doar și poate, este împingerea forțată a Republicii Moldova sub aria de influență a NATO.”

O atenție deosebită va fi acordată curentelor subversive, care își declară deschis obiectivul de lichidare a Republicii Moldova „Practica internațională ne dictează că activitatea unionistă, activitatea extremistă pe teritoriul statului este inadmisibilă și poartă o pedeapsă penală. Fără doar și poate, în proiectul pe care noi o să-l propunem la indicația domnului președinte, vor fi prevederi despre combaterea acestui fenomen”, a declarat secretarul Consiliul Suprem de Securitate , Artur Gumeniuc.

După ce strategia va fi elaborată, documentul va fi prezentat Guvernului pentru aprobare, iar ulterior va ajunge în Parlament, pentru a fi votat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).