Marcați
Spania: Deputații resping referendumul catalan asupra independenței
Deputații spanioli au respins joi cu o largă majoritate referendumul privind independența Cataloniei anunțat pentru 1 octombrie de șeful executivului acestei regiuni, separatistul Carles Puigdemont, și declarat ilegal de justiție, scrie AFP.

Textul, prezentat de Partidul Democrat Catalan (dreapta, separatist) al lui Carles Puigdemont, cerea "respectarea" acestei consultări populare pe care guvernul conservator spaniol a interzis-o.

Moțiunea a fost respinsă de 250 de deputați din totalul de 350, reprezentând Partidul Popular (dreapta) al premierului Mariano Rajoy, Partidul Socialist, prima forță a opoziției, și centriștii din Ciudadanos.

Stânga radicală Podemos, singurul partid care apără "dreptul de a decide" al catalanilor printr-un referendum legal după modelul celui organizat în 2014 în Scoția, a votat pentru, ca și partidele regionaliste și separatiste, în total 92 de voturi.

Dezbaterea din parlament ar putea continua în următoarele săptămâni, pentru că Mariano Rajoy l-a invitat pe Carles Puigdemont să își prezinte proiectul în fața Congresului Deputaților.

Susținut de o majoritate separatistă în parlamentul regional catalan, Carles Puigdemont a anunțat recent că va organiza la 1 octombrie votul asupra întrebării "Vreți să fie Catalonia un stat independent sub formă de republică?".

Madridul a respins categoric inițiativa, avertizând că referendumul este împotriva Constituției.

AGERPRES
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).