Marcați
Interzicerea retransmiterii programelor informative rusești, nu va produce efectul pe care și-l dorește guvernarea
Intenția guvernării de a interzice retransmiterea programelor informativ-analitice din Federația Rusă pe teritoriul țării noastre nu va produce efectul pe care și-l dorește guvernarea. De această părere sunt unii experți, care califică inițiativa legislativă drept una lipsită de sens în secolul informației. Mai mult, analiștii consideră că Partidul Democrat propune limitarea la maximum a spațiului de influență al Federației Ruse în Moldova, inclusiv la indicația partenerilor occidentali.

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep susține că intenția guvernării de a interzice retransmiterea programelor informativ-analitice din Federația Rusă pe teritoriul țării noastre este o premieră. Scopul ei este să distragă atenția cetățenilor de la problemel din societate.

” Nu cred că asta va avea vreun efect asupra oamenilor care preferă să se informeze din mai multe surse. În rest, eu doar pot să mă mir că acest subiect este de real interes, cum consideră autoritățile, pentru majoritatea oamenilor. Pentru că, la ziua de astăzi, puțin probabil că anume propaganda rusă este una dintre cele mai mari probleme ale Republicii Moldova. Dar pe mine, încă o dată subliniez, cu litere mari, acest gen de decizii, ca cetățean, deloc nu mă deranjează, pentru că ele nu vor avea effect”, susține directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep.

Valeriu Ostalep susține că în spatele argumentului stimulării producției autohtone se ascund interesele politice ale Partidului Democrat, care acționează la indicația partenerilor din Occident, inclusiv a administrației Statelor Unite ale Americii.

”Să vedem cum această lege va arăta, cum va fi implementată și vom vedea cum ea stimulează, de fapt, producerea emisiunilor autohtone de acest gen. Eu nu văd nici într-o parte, nici în alta vreun efect dramatic. Eu înțeleg în acest sens interesul partenerilor noștri externi. Pentru mine este clar, dar sarcina pe care și-au pus-o ea nu poate fi realizată prin așa metode în secolul al XXI-lea. Este limitarea la maximum a spațiului de influență al Federației Ruse. Asta nu e o noutate și un secret. Ei însăși spun asta direct. Ei sunt în război cu aceste state și luptă unde pot. Este într-o anumită concordanță. Nu putem să nu vedem o anumită legătură, dar, totodată, eu cred că sunt prezente și elemente de interes local politic, nu doar exclusiv legate de interesele Statelor Unite.

Acum trei zile, Partidul Democrat a anunțat că a înregistrat o inițiativă legislativă, care prevede interzicerea retransmiterii programelor informative, analitice şi militare din Federația Rusă. Documentul a stârnit reacții negative şi îngrijorări în societate. Șeful statului a calificat inițiativa drept o nouă provocare a coaliției de guvernare împotriva partenerului strategic al Republicii Moldova. El este convins că acest lucru este dictat de mentorii din Occident. Igor Dodon a anunțat că nu va promulga proiectul de lege, chiar cu riscul ca Parlamentul prooccidental să încerce să-l suspende din funcție.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).