Marcați
O nouă provocare în adresa Rusiei
Partidul Democrat a înregistrat în Parlament un proiect de Lege privind securizarea spațiului informațional. Documentul prevede interzicerea programelor de știri, emisiunilor politice și celor cu caracter militar, produse în afara țării, în special în Federația Rusă. Inițiativa prezentată de președintele PD, Vlad Plahotniuc, a fost criticată de șeful statului, Igor Dodon, care a calificat-o drept o nouă provocare în adresa Rusiei.

Guvernul democrat de la Chișinău calcă pe urmele Ucrainei. Partidul condus de Vlad Plahotniuc vrea să blocheze retransmiterea pe teritoriul țării noastre a emisiunilor informative și analitice din Federația Rusă. În opinia autoritlor acestei inițiative, astfel de emisiuni ar pune în pericol securitatea informațională a țării.

”Când vorbim de securitatea informațională a țării, prioritar este să găsim soluțiile interne adecvate, pentru a ne proteja cetățenii, așa cum a făcut și Ucraina, care este însă într-o situație mult mai dificilă decât noi și a luat decizii mult mai radicale, pentru limitarea propagandei din exterior”, a declarat președintele PDM, Vladimir Plahotniuc.

Proiectul de lege propus de Partidul Democrat prevede sancțiuni drastice pentru canalele care au în grilă emisiuni retransmise. Acestea se vor alege cu amenzi semnificative sau vor rămâne fără licență. Președintele țării a adoptat o poziție categorică față de inițiativa democraților și a condamnat retorica antirusească a Guvernului prooccidental de la Chișinău.

”Este foarte clar ce vrea Partidul Democrat. Ei încearcă, prin aceste metode, să placă cuiva din Occident, încearcă să promoveze unele idei antirusești. Dar mie mi-i interesant de ce ei nu observă ce fac alții cu propaganda. De ce nu observă ce fac unioniștii în Republica Moldova, cu deschiderea canalelor care direct pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova?”, a menționat Igor Dodon.

Președintele consideră că inițiativa democraților se înscrie în lanțul de provocări, îndreptate spre un conflict cu Federația Rusă.

”Au provocat un scandal diplomatic cu Federația Rusă, sperând că Moscova va lua o decizie mai dură, că va interzice exporturile, migranții etc. Au văzut că rușii au mai multă minte și au reacționat simetric. Acuma, ei încearcă din nou să provoace Federația Rusă. Ei văd că pe domeniul politică externă președintele Republicii Moldova obține rezultate importante - și cu exporturile și cu migranții - și acuma recurg la următoarea provocare. Eu sunt ferm convins că nu le va reuși”, a mai spus șeful statului.

Igor Dodon a anunțat că nu va promulga proiectul de lege, în cazul în care va fi votat în Parlament.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).