Marcați
Atribuirea unor competențe mai largi APG, din nou amânată
Parlamentul amână de mai bine de un an aprobarea a trei proiecte de lege ce vizează atribuirea unor competențe mai largi Adunării Populare a Găgăuziei. În cadrul ședinței de astăzi, președintele Comisiei Administrație Publică, Dezvoltare Regională, Mediu şi Schimbări Climatice a solicitat din nou amânarea examinării celor trei proiecte. Deputații socialiști s-au arătat indignați de această atitudine.


Președintele Comisiei Administrație Publică, Dezvoltare Regională, Mediu şi Schimbări Climatice a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectelor elaborate de legislativul Găgăuziei, sub pretextul că acestea ar conține unele elemente neclare. În replică, deputații PSRM au menționat că, timp de un an, comisia putea să clarifice toate prevederile din cele trei acte.

” Din luna iulie a anului trecut, aceste proiecte stau în ordinea de zi sau, mai bine zis, în procesul legislativ, în Parlament. Niciodată încă nu au fost incluse în ordinea de zi. Eu cred că un an este destul, dacă au fost necesari academicieni, cine doriți, să fie atraşi. Dar, trebuie, totuşi, să avem o stimă reciprocă însuşi între noi şi faţă de cei care sunt din Găgăuzia”, a declarat socialistul Vladimir Țurcan.

Deputatul PSRM a precizat că cele trei proiecte sunt importante pentru armonizarea legislația naționale.

”Aceste proiecte de legi reiese din cerințele Constituției Republicii Moldova şi din prevederile Legii cu privire la statutul special al Găgăuziei. Şi este vorba, pur şi simplu, de a aduce în concordanță aceste prevederi ale Constituției şi Legii cu privire la statutul special cu alte acte normative ale Republicii Moldova”, a mai spus Țurcan.

Unul dintre cele trei proiecte prevede că, fără avizul pozitiv al Adunării Populare, Parlamentul Republicii Moldova nu poate să facă nicio modificare în Legea cu privire la statutul special al Găgăuziei.

” Este absolut normal şi corect. Cum aşa, eu am o lege şi cineva, fără acceptul, fără consultările cu mine, poate să abroge, să modifice şi aşa mai departe. Cu atât mai mult că această lege are un statut special. Ea a fost aprobată cu 3/5, nu ca legea ordinară, cu jumătatea simplă de cei aleşi, dar cu 3/5. Asta înseamnă că şi mecanismul de modificare trebuie să fie unul diferit”, a menționat Țurcan.

Decizia privind includerea pe ordinea de zi a celor trei proiecte de lege urmează a fi aprobată la următoarea ședință a Biroului Permanent al Parlamentului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).