Marcați
Moldova va avea un acord de garanții sociale cu Rusia
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că țara noastră va avea un acord de garanții sociale cu Federația Rusă, document ce va apăra interesele sociale ale migranților moldoveni. Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii șefului statului cu președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, cu adjunctul acestuia și cu liderii tuturor fracțiunilor parlamentare din Rusia. Participanții al discuții au constatat o dinamică fără precedent în dialogul bilateral din ultimele luni, în special, în domeniul comercial-economic și în sfera migrației de muncă.

Întrevederea delegației moldovenești cu reprezentanții Dumei de Stat a avut loc în prima jumătate a zilei. Președintele Dumei, Veaceslav Volodin, l-a întâmpinat pe liderul moldovean, iar ulterior, Igor Dodon i-a salutat pe reprezentanții fracțiunilor din Dumă. Politicienii ruși au apreciat gestul președintelui țării noastre de a participa, la Moscova, la evenimentele dedicate Zilei Victoriei.

”Desigur că această vizită, în premieră când președintele Republicii Moldova a participat la festivitățile dedicate Zilei Victoriei, este una grăitoare. Asta vorbește despre faptul că popoarele noastre au viitor, în sensul consolidării relațiilor bilaterale în domeniile umanitar, economic, fără îndoială. Știu că v-ați întâlnit ieri cu președintele Vladimir Putin și ați discutat deja multe chestiuni. De aceea, din partea noastră, suntem gata să facem totul ca și în domeniul parlamentar, relațiile noastre să se dezvolte”, a declarat președintele Dumei de Stat a FR, Veaceslav Volodin.

”Știți, sute de mii de concetățeni de-ai mei, care muncesc în Rusia, milioane de cetățeni acasă, au reacționat cu mândrie la faptul că președintele Republicii Moldova, pentru prima dată în ultimii 15 ani, a fost invitat și a participat la Parada Victoriei. Este o victorie a poporului sovietic. Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei este un lucru sfânt. Sunt încercări de a schimba lucrurile, dar eu vreau să vă garantez că în țara noastră vor fi mereu cinstiți eroii și va fi sărbătorită Ziua Victoriei”, a menționat Igor Dodon.

După acest schimb de amabilități, oficialii au făcut o trecere în revistă a relațiilor bilaterale. S-a constatat că, în ultimii ani, dialogul moldo-rus, practic, nu a existat. Acum există însă oportunitatea de a reveni la relațiile de prietenie și de bună cooperare de altădată.

”Începând cu anul 2017, după întrevederile la nivelul primelor persoane în stat, avem deja și rezultate concrete. Am găsit soluții pentru producătorii noștri, care doresc să exporte în Federația Rusă. Am găsit unele soluții pentru problema migranților. Avem și primele rezultate. În primul trimestru al anului, exportul Republicii Moldova în Federația Rusă a crescut cu 42 la sută. Asta în condițiile în care, în ultimii doi ani, exportul s-a micșorat de două ori, iar la unele categorii de mărfuri, precum vinul, avem o creștere de cinci ori. La fructe - de șapte ori. Asta demonstrează că, pas cu pas, noi restabilim relațiile noastre de prietenie, economice și strategice, care au fost, sunt și vor fi între țările noastre”, a mai spus Președintele Moldovei.

”Desigur, este foarte important ca acele timpuri, când în relațiile noastre au existat un vid, să rămână în trecut. În context, sperăm că, grație participării dumneavoastră, vom restabili aceste relații, în beneficiul popoarelor noastre. De aceea, toate propunerile dumneavoastră, noi le susținem și considerăm că, în sfârșit, a apărut posibilitatea să examinăm chestiuni concrete”, a mai spus Volodin.

Unul dintre subiectele concrete se referă la protecția socială a muncitorilor moldoveni din Federației Ruse. Acum, se lucrează asupra unui acord moldo-rus privind la garanțiile sociale, a anunțat Igor Dodon. El a subliniat că soarta concetățenilor aflați la muncă în Rusia este subiectul prioritar în dialogul său cu administrația de la Moscova.

”Grație înțelegerilor pe care le-am avut, s-a decis să fie aplicată amnistia pentru unele categorii. Cunoașteți că pe teritoriul Rusiei muncesc mai mult de 500 de mii de concetățeni de-ai noștri. Pentru noi, este foarte important ca, aici, în Rusia, ei să beneficieze de aceleași garanții sociale de care se bucură și alți cetățeni din alte state, și cetățenii Federației Ruse. Noi pregătim și un acord, care va fi semnat în timpul apropiat”, a declarat Dodon.

Discuțiile cu președintele Dumei de Stat au durat mai mult de o oră. Igor Dodon i-a mai informat pe oficialii ruși că Republica Moldova este dispusă să preia, în următorul an, președenția CSI, după ce, anul trecut, guvernarea de la Chișinău, inclusiv Nicolae Timofti, au respins această ofertă. O altă decizie vizează restabilirea activității grupurilor de prietenie Moldova-Rusia, care nu sau mai întrunit de câțiva ani. Concluzia unanimă a participanților la negocieri a fost că părțile vor continua eforturile pentru restabilirea plenară a parteneriatului strategic între cele două țări.
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).