Marcați
Petiție împotriva parcărilor cu plată
Peste 800 de oameni au semnat, în ultimele patru zile, petiția online pentru anularea contractului promovat de Primăria Chișinău și firma austriacă privind amenajarea parcărilor cu plată. Inițiatorii reclamației susțin că administrația Chirtoacă a semnat un acord ce defavorizează cetățenii și bugetul municipal. În petiție sunt formulate mai multe revendicări, inclusiv inițierea unei investigații de către Centrul Național Anticorupție pe numele conducătorilor Primăriei implicați în acest caz.

Autorii petiției susțin că Primăria Chișinău a semnat un contract ce îi va înrobi pe locuitorii Capitalei și va genera pierderi de sute de milioane de lei bugetului municipal în următorii 25 de ani.

”Primăria cheltuie bani pentru a amenaja aceste locuri de parcare, iar banii îi va colecta o firmă-căpușă. 90 la sută din taxa pentru parcare, pe care noi o vom plăti, va merge în contul acestei firme, care, practic, nu cheltuie nimic. Ea doar va strânge banii. Și în cazul în care noi vom dori să reziliem anticipat acest contract, va trebui să achităm 25 la sută din toate veniturile planificate până la sfârșitul contractului, pe 25 de ani înainte. Deci, a patra parte trebuie să le plătim despăgubiri. Asta înseamnă sute de milioane de lei, care vor merge în conturile acestei frime-căpușă”, susține activistul civic Sergiu Tofilat.

Anterior consilierii din partea Partidului Socialiștilor au declarat că proiectul parcărilor cu plată este o nouă schemă de spălare a banilor publici și că nu îl vor vota. Mai mult, ei au deconspirat aspecte obscure ale contractului de parteneriat public-privat și au sesizat Centrul Național Anticorupție, care a și intentat un dosar penal în acest caz. Autorii petiției le solicită și consilierilor din celelalte fracțiuni să nu voteze regulamentul privind funcționarea parcărilor, care ar permite delapidarea banilor publici.

”În așa caz, noi vom putea bloca acest proiect. Dacă cineva dintre consilieri, cumva, va vota acest regulament, înseamnă că ei sunt parte la această schemă și la această fraudă. Rămâne deja să-i taxăm politic. Noi, totuși, sperăm că, în al 12-lea ceas, CNA-ul se va apuca de treabă și va trage la răspundere persoanele care au făcut această schemă. Acolo stă semnătura viceprimarului Nistor Grozavu pe acest contract, dar bănuim că dumnealui nu acționează din proprie inițiativă și are indicații, de unde cred că trebuie să îl întrebăm pe primarul general ce se întâmplă”, a mai spus Sergiu Tofilat.

Intenția Primăriei de a-i obliga să plătească dublu pentru parcări este respinsă și de către locuitorii Capitalei. Ei cer anularea contractului dubios și elaborarea unui regulament transparent de funcționare a parcărilor.

” Acest proiect nu este agreat de nimeni. Nici mie nu-mi place, deoarece fac din banii noștri, apoi tot din noi vor să scoată bani”, spune un locuitor al Capitalei.

”Cineva vrea, pe spatele oamenilor, să se îmbogățească. Eu cred că cineva s-a gândit pentru dânsul, dar nu s-a gândit pentru noi”, spune un alt locuitor al Capitalei.

Inițiatiorii petiției speră ca documentul să adune cel puțin 1000 de semnături până vineri, 21 aprilie. În această zi, petiția urmează să fie transmisă autorităților Capitalei, în cadrul dezbaterilor publice privind regulamentul de funcționare a parcărilor și parcajelor auto cu plată. Contractul de parteneriat public-privat a fost semnat de către Primăria Chișinău și compania austriacă în 3 decembrie 2015. Documentul prevede transmiterea, cu titlu gratuit, a terenurilor publice, pe un termen de 25 de ani, în gestiunea companiei străine, care va colecta 90 la sută din venituri, fără a investi în infrastructura parcărilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2018 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).